Neven Mimica primio zamjenika moldavskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Ostalepa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet zamjenika ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldavije Valeria Ostalepa.

Sugovornici su, u okviru sastanka, razmijenili stajališta o procesu pristupanja Europskoj uniji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica upoznao je gosta sa strukturom i načinom rada saborskog Odbora za europske integracije te ulogom Nacionalnog odbora u pregovaračkom procesu. Istaknuvši važnost ustrajanja na započetim reformama i dovršetku implementiranja acquis communautaire, rekao je kako je nužno poboljšati i komunikaciju prema građanima kako bi dobili sve potrebne informacije o značenju ulaska Hrvatske u EU. Naglasio je kako postoji želja da se do kraja francuskog predsjedanja Europskom unijom otvore sva preostala pregovaračka poglavlja. Odgovarajući na pitanje o implementaciji donesenih zakona, Neven Mimica rekao je kako raste svijest o potrebi povećavanja uloge parlamenta u tom procesu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldavije Valeriu Ostalep predstavio je vanjskopolitička stajališta Moldavije, naglasivši njezinu čvrstu europsku orijentaciju. Zamolio je potporu Hrvatske na tom putu, posebno u razmjeni iskustava iz pretpristupnog razdoblja. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji u okviru koje je potpredsjednik Sabora Neven Mimica najavio i skori posjet zastupnika Hrvatskoga sabora parlamentu Republike Moldavije.

Autor: Služba za odnose s javnošću