Neven Mimica primio zastupnika u Bundestagu Brauksiepea

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet zastupnika u Bundestagu i člana Odbora za rad i socijalne poslove njemačkog saveznog parlamenta Ralfa Brauksiepea. 

Tema sastanka bio je trenutačni status pregovora Hrvatske s Europskom unijom, uloga Hrvatskoga sabora u pristupnom procesu te područje radnog zakonodavstva i socijalne politike. Potpredsjednik Mimica ukratko je predstavio Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora čiji se glavni djelokrug poslova odnosi na praćenje razine usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, kako bi se hrvatski pravni sustav uskladio s pravnim sustavom Europske unije. Izrazio je zadovoljstvo da je Hrvatska na planu radnog zakonodavstva usvojila gotovo sve odredbe iz acquis communautaire, a Hrvatska je otvorila poglavlja Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika u pregovorima s EU. Mimica ocjenjuje da bi 2009. godina trebala biti godina zatvaranja pregovaračkih poglavlja i uopće zaključenja pregovara. Osvrnuo se na važnu ulogu koju u procesu pregovora Hrvatske s EU ima Hrvatski sabor i Nacionalni odbor kao saborsko tijelo čija je zadaća praćenje tijeka pregovora u cjelini i po pojedinim pregovaračkim poglavljima. Dodao je da je Nacionalni odbor izraz uspostavljenog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka u vezi s budućim članstvom Hrvatske u EU. Hrvatska je svjesna da treba uložiti napore kako bi bila potpuno spremna za EU, i to prije formalnog primitka u članstvo.

Ralf Brauksiepe pohvalno se izrazio o napredovanju Hrvatske u pregovorima. Smatra da je proces demokratizacije hrvatskog društva daleko odmakao, a Hrvatska je napravila i velik put u reformama tržišnog gospodarstva i ekonomske politike. Njemačka izrazito cijeni sve te napore koje Hrvatska ulaže, kao i njezinu ulogu u regiji. Brauksiepe smatra pitanje socijalne politike i radnog zakonodavstva krucijalnim pitanjem procesa europskih integracija.

Autor: Služba za odnose s javnošću