Neven Mimica sastao se s francuskim veleposlanikom Saint Paulom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Francoisa Saint Paula.

Razmijenjena su mišljenja o potrebi pojačavanja međuparlamentarnih kontakata i suradnje srodnih odbora hrvatskog i francuskog parlamenta, posebice u kontekstu nadolazećeg francuskog predsjedanja EU koje započinje 1. srpnja ove godine. Hrvatski sabor u lipnju mjesecu posjetit će Odbor za europske poslove francuskog Senata koji će se, osim sa svojim domaćinom, Odborom za europske integracije Hrvatskoga sabora, susresti i s drugim saborskim radnim tijelima i državnim dužnosnicima. 

Neven Mimica smatra da će Hrvatska u vremenu francuskog predsjedanja uprijeti sve svoje pregovaračke kapacitete i znatno uznapredovati tijek pregovora s EU, kako kvalitativno, tako i njihovom akceleracijom, s ciljem tehničkog zaključivanja u ljeto ili jesen 2009. godine. Uz pregovore paralelno teku i reformski procesi, među kojima su kao najvažniji reforma pravosuđa, javne uprave i borba protiv korupcije, rekao je Mimica. Osvrnuo se na ulogu Hrvatske u regiji i njene odnose sa susjedima, istaknuvši da saborski Odbor za europske integracije ima vrlo dobre odnose sa srodnim parlamentarnim odnosima država regije, u cilju zajedničkog rada na jačanju europske perspektive i poticanja reformskih zahvata u tim zemljama. 

Francuski veleposlanik rekao je da će Francuska sa svoje strane  učiniti sve kako bi Hrvatskoj pomogla da kvalitetno uspije zaključiti čitav pregovarački proces u mandatu ove Europske komisije. Sa zadovoljstvom je govorio o projektu izgradnje internacionalne francusko-njemačke škole u Zagrebu, koji je, kako je rekao veleposlanik, konsenzualno podržan od svih strana i ima veliku potporu i pomoć Grada Zagreba i državnih institucija. Što se tiče pregovora s EU, veleposlanik je naglasio da je najveća odgovornost na Hrvatskoj i njenom umijeću što kvalitetnijeg i bržeg pregovaranja s EU.

Neven Mimica izrazio je svoje zadovoljstvo projektom gradnje međunarodne škole u Zagrebu, koji će još više približiti dvije zemlje i pojačati europsku dimenziju Zagreba, te ga oplemeniti još jednim važnim obrazovnim sadržajem.

Autor: Služba za odnose s javnošću