Odbor za europske poslove donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu

Zagreb - Odbor za europske poslove donio je na 53. sjednici Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu. Radni je program instrument kojim se odabiru prioriteti Sabora u europskim poslovima, a ovo je treći takav program od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Za razliku od dosadašnja dva Radna programa, koji su sadržavali isključivo prijedloge zakonodavnih akata Europske unije, u Radnom programu za 2015. godinu prednost je dana novim inicijativama koje je Europska komisija najavila svojim ovogodišnjim Programom rada. 

Program rada Europske komisije predstavio je povjerenik EK-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica na sjednici Sabora, 13. veljače 2015. Nakon toga Odbor za europske poslove pozvao je saborska radna tijela da dostave svoje prijedloge za uvrštavanje u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske. 

Devet radnih tijela predložilo je uvrštavanje 18 novih inicijativa Europske komisije, dvije mjere u sklopu pojednostavljivanja europskoga zakonodavstva te 24 prijedloga zakonodavnih akata Unije u Radni program za razmatranje stajališta. Na vlastiti poticaj Odbor za europske poslove uvrstio je u Radni program još tri nove Komisijine inicijative.

Na temelju radnih programa za preostali dio 2013. te za 2014. godinu saborska radna tijela raspravljala su do sada o ukupno 52 hrvatska stajališta i o njima donijela mišljenja, slijedom kojih je Odbor za europske poslove donio svoje zaključke. Zbog dinamike zakonodavnoga postupka na razini Europske unije radni programi za 2013. i 2014. godinu ostaju na snazi te se očekuje rasprava o još nekoliko stajališta iz ovih programa. 

Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu usredotočen je na gospodarske teme, kao što je Junckerov Plan ulaganja za Europu, povećanje stope zaposlenosti, osnivanje jedinstvenoga digitalnog tržišta te praćenje pregovora o sklapanju Transatlantskoga trgovinskog i investicijskoga partnerstva. 

Saborski odbori iskazali su zanimanje i za teme koje se tiču zajedničke poljoprivredne politike, zaštite okoliša te područja pravosuđa i temeljnih prava.
  
 
 

Autor: Odbor za europske poslove