Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao tematsku sjednicu

Zagreb - Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je tematsku sjednicu pod nazivom "Hrvati izvan Republike Hrvatske - suradnja i obveza" na kojoj je istaknuta potreba za novom strategijom prema hrvatskoj dijaspori. 

Na sjednici, kojoj su dijelom bili nazočni i nova predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, predložen je ustroj posebnog tijela koje bi koordiniralo rad svih državnih institucija koje se skrbe o potrebama Hrvata izvan Hrvatske te mogući zakon o odnosu Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske.

Na sjednici su bili i mnogi predstavnici hrvatskih iseljenika te Hrvata iz BiH, među kojima i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić te banjolučki biskup Franjo Komarica, koji su istaknuli da je potrebno osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH. Kardinal Puljić rekao je da je opstanak Hrvata u BiH strateški interes Hrvatske, a ne samo njezina ustavna obveza. Zamjerio je hrvatskim političkim predstavnicima u BiH nejedinstvenost, osobito po teritorijalnom načelu.

Banjolučki biskup Franjo Komarica rekao je kako su Hrvati iz njegove biskupije većinom protjerani te kako nisu zaštićeni kao, primjerice, Hrvati u Hercegovini ili srednjoj Bosni. "Mi smo jedan od najstarijih naroda na tom području iako nam to osporavaju i neki predstavnici međunarodne zajednice", istaknuo je biskup Komarica. Zatražio je veću potporu Hrvatima u banjolučkoj biskupiji kako bi mogli opstati ili se vratiti na područja s kojih su protjerani tijekom rata.

Na skupu su govorili i mnogi predstavnici hrvatskih iseljenika iz svih krajeva svijeta koji su iznijeli mnoge prijedloge kako poboljšati veze Republike Hrvatske s iseljeništvom.

Autor: Internet redakcija/Hina