Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održao tematsku sjednicu o nasilju u školama

Zagreb - Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održao je tematsku sjednicu s jednom točkom dnevnog reda - „Nasilje u školama“. Sjednici su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnici sindikata i državnih ureda. Sjednicom je predsjedao predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof. dr. sc. Petar Selem.

Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić predstavio je Izvješće ministarstva o prevenciji nasilja u školama. Istaknuo je da nasilje nema uzrok samo u školama, nego da se javlja i u rizičnim skupinama izvan škola. Martin Oršolić naglasio je da Ministarstvo aktivno radi na projektima kako bi prevencija nasilja u školama bila što uspješnija. Neki od projekata u 2005. godini bili su: formiranje timova za krizne intervencije u sustavu odgoja i obrazovanja, stručno usavršavanje i edukacija stručnih suradnika, te poticanje izvanškolskih aktivnosti. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za 2006. godinu planira izdvojiti 14.899.000,00 kuna za preventivne programe. Na sjednici je istaknuto da nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi utvrdila pravo stanje o ovom problemu osnovnih i srednjih škola. Neke od inicijativa na sjednici bile su: otvaranje instituta koji bi se sustavno bavio problematikom nasilja u školama, zatim ukidanje prosječnog općeg uspjeha, te zapošljavanje stručnog kadra i stimulacija nastavnika. Članica Odbora Marija Lugarić podsjetila je da je važno razmišljati kako riješiti uzroke, a ne samo posljedice nasilja - kako je do sada, prema njezinu mišljenju, bila praksa. Potrebno je prekinuti trend ukidanja sredstava iz proračuna za stručnjake mentalnog zdravlja, kazala je zastupnica Lugarić. 

Završnu riječ na sjednici dao je predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof. dr. sc. Petar Selem. Zaključio je da su ovakvi skupovi vrlo korisni i predložio da se održavaju periodično. Podsjetio je da je pitanje medija u ovoj problematici iznimno važno. Također, velik značaj pripada športu i glazbenim aktivnostima, koji predstavljaju najbolju prevenciju, zaključio je Selem. Sjednica je završena najavom nastavka ovakvih sastanaka.