Odbor za poljoprivredu održao tematsku sjednicu o pojavi bolesti zlatne žutice vinove loze

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu o pojavi bolesti zlatne žutice vinove loze. Predsjednik Odbora za poljoprivredu Davor Romić naglasio je kako ova karantenska bolest vinove loze prijeti širenjem i zahtijeva definiranje načina sprječavanja, ograničavanja širenja i iskorjenjivanja bolesti provođenjem preventivnih i kurativnih mjera i donošenjem akcijskog plana djelovanja.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum kazala je da Ministarstvo poljoprivrede priprema tekst nove Odluke o određivanju demarkiranih područja te će se istodobno s objavom Odluke na mrežnim stranicama Ministarstva objaviti popis katastarskih čestica koje čine sigurnosno područje u demarkiranim područjima. Pored toga, u Ministarstvu poljoprivrede formirana je radna skupina za izradu Akcijskog plana za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze, izvijestila je Đugum.

U raspravi su sudjelovali predstavnici Agronomskog fakulteta, Instituta za poljoprivredu i turizam, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Savjetodavne službe, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo; Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore; lokalne i regionalne uprave i udruga vinogradara. 

Istaknuti su problemi u provođenju aktivnosti zaštite u napuštenim i ekstenzivnim vinogradima, upitna kvaliteta sadnog materijala, nedostupnost sredstava zaštite u ekološkoj proizvodnji, nužnost provođenja edukacije i informiranja proizvođača. Upozoreno je i na potrebu osnivanja regionalnih centara za praćenje bolesti zlatne žutice, potrebu osnivanja lozno-selekcijskog centra, propisivanja jasnih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u prevenciji pojave i daljnjeg širenja bolesti. 

Upozoreno je i na nužnost osiguranja financijskih sredstava za obeštećenje vinogradara i provođenje mjera zaštite te na potrebu uključivanja navedenih troškova u podmjeru 5.2.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.–2020. kao prihvatljivog troška za krčenje nasada, pripremu tla za sadnju, sadnice, armaturu i sadnju novog vinograda. 

Predstavnici udruženja vinogradara upozorili su i na potrebu prilagodbe zakonskog okvira i podzakonskih akata kako bi on imao učinaka i na provođenje akcijskog plana. Upozoreno je i na potrebu sveobuhvatne zemljišne reforme, ali i uključivanje jedinica lokalne i regionalne uprave u provođenje akcijskog plana. Pomoćnica ministra poljoprivrede najavila je donošenje naredbe i odluke u prvom kvartalu 2017. i usvajanje akcijskog plana početkom drugog kvartala 2017.

Predsjednik Odbora Romić najavio je održavanje izvještajne sjednice Odbora za poljoprivredu na kojoj će se provesti rasprava o provedbi aktivnosti koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede.
 

Autor: Odbor za poljoprivredu