Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj i Odbor za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo primili izaslanstvo kosovskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Dragica Zgrebec i članovi Odbora održali su radni sastanak s izaslanstvom Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj sela, životnu sredinu i prostorno planiranje Skupštine Republike Kosovo.

Predsjednica Odbora Dragica Zgrebec predstavila je način i djelokrug rada Odbora posebno s aspekta pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Kao najveće predstojeće izazove Hrvatske na ovom području izdvojila je smanjivanje ovisnosti o uvozu, okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta, razminiranje te postizanje određenih prijelaznih razdoblja za poljoprivrednu proizvodnju u pristupnim pregovorima. Sugovornici su se osvrnuli i na subvencije i potpore u poljoprivredi. Dragica Zgrebec rekla je kako je trenutni prioritet edukacija poljoprivrednika za apliciranje za sredstva iz pretpristupnih fondova i povoljno kreditiranje kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj. U nastavku sastanka razgovaralo se o implementaciji zakona i kontroli njihove provedbe, pri čemu je predsjednica Odbora Dragica Zgrebec objasnila rad i organizaciju sustava inspekcijskog nadzora u RH, te mjere kojima se suzbija ilegalna gradnja na poljoprivrednim zemljištima. 

Predsjednik izaslanstva Komisije Skupštine Republike Kosovo Lulzim Zeneli zahvalio je na ponuđenoj pomoći u predstojećim reformama i na pripremama Kosova za proces pridruživanja Europskoj uniji. 

Član Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo Boris Klemenić također je održao radni sastanak s izaslanstvom Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj sela, životnu sredinu i prostorno planiranje Skupštine Republike Kosovo. Na sastanku se razgovaralo o strategijama upravljanja vodom i šumama. Boris Klemenić upoznao je goste sa sustavom upravljanja ovim resursima na državnoj, ali i lokalnoj razini, te je posebno istaknuo dobre strateške dokumente i njihovu provedbu od strane Hrvatskih šuma. Zastupnik Boris Klemenić upoznao je nazočne s radom i zadaćama novoosnovanog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Sugovornici su se složili da je provedba reformi nužna, kako zbog pristupanja euroatlantskim organizacijama, tako i zbog samostalnog gospodarskog napretka svake zemlje. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji, a Boris Klemenić ponudio je pomoć Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo Skupštini Republike Kosovo u planiranom procesu približavanja Europskoj uniji.

Autor: Služba za odnose s javnošću