Odbor za rad i socijalno partnerstvo održao tematsku sjednicu o nacrtu Prijedloga zakona o radu

Zagreb - Odbor za rad i socijalno partnerstvo održao je tematsku sjednicu "Nacrt Prijedloga zakona o radu". 

Na tematskoj sjednici sudjelovali su članovi Odbora, socijalni partneri i neovisni stručnjaci koji se bave područjem radnog zakonodavstva. Sudionici sjednice nastojali su odgovoriti na otvorena pitanja koja se odnose prije svega na položaj radnika. Predsjednik Odbora za rad i socijalno partnerstvo Boris Kunst uvodno je kazao da bi Prijedlog zakona o radu trebao predstavljati kompromis između socijalnih partnera i poslodavaca. Prijedlogom Zakona usklađuje se nacionalno radno zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije, dodao je Kunst.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić predstavila je smjernice radnopravnih instituta i postupaka s direktivama Europske unije. Osim usklađivanja s pravnom stečevinom EU izvršeno je i horizontalno usklađivanje radnopravnih instituta s već usvojenim nacionalnim zakonodavstvom na području mirovinskog osiguranja, zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i roditeljskih prava. Vera Babić upozorila je i na važnost jačanja administrativnih kapaciteta i institucija kako bi se osigurala puna primjena zakona.

Predstavnik Neovisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je stavove sindikata o Prijedlogu zakona o radu. Posebno je naglasio neslaganje s raspodjelom i preraspodjelom radnog vremena, proširenjem primjene kolektivnih ugovora i radom na određeno vrijeme. Sever je podsjetio da je radnička strana slabija u odnosu na kapital i rad te dodao da nema dovoljno volje da se radnička strana zaštiti.

Predsjednik Odbora Kunst smatra da će socijalni partneri i poslodavci uskladiti svoja stajališta do kraja godine, kada se očekuje Konačni prijedlog zakona o radu.

Autor: Služba za odnose s javnošću