Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu o ženama na lokalnim izborima

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora održao je sjednicu s temom "Žene na lokalnim izborima 2009. godine". 

U uvodnom izlaganju predsjednica Odbora Gordana Sobol navela je kako je novi zakon o ravnopravnosti spolova donio niz poboljšanja vezanih za sudjelovanje žena u politici, a prva prilika da se to provede u praksu pruža se na nadolazećim lokalnim izborima u svibnju. Također je naglasila da bi tijekom tri sljedeća izborna ciklusa, do 2015. na državnoj razini i do 2017. na lokalnim razinama vlasti, po sadašnjem zakonu, udio žena u politici trebao dosegnuti 40 posto. Da bi se to postiglo, potrebno je početi djelovati već sada. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ustvrdila je da je trenutačno najveća odgovornost za povećanje političke participacije žena upravo na političkim strankama. Profesorica s Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinart-Novosel objasnila je kako je potrebna i šira društvena akcija kroz obrazovanje, civilno društvo i medije kako bi se otklonili razlozi zbog kojih žene ne žele ili ne mogu sudjelovati u politici.

U raspravi koja je uslijedila ukazano je na niz predrasuda prema političarkama te da je ravnopravnost žena u politici proces za koji treba vremena.
U raspravi je također naglašeno da je danas nejednakost vidljiva u svim sektorima, a ne samo u politici, te da žene i dalje zarađuju 25 posto manje, a dobivaju mjesta nižeg ranga za isto obrazovanje.

Smiljana Leinert-Novosel zaključno je istaknula da, iako u današnjem društvu postoji apsolutno opredjeljenje za ravnopravnost spolova, ne postoji segment društva, niti ijedna zemlja, u kojima se u praksi ta ravnopravnost ostvaruje u potpunosti. S druge strane, iako su žene manje sklone bilo kakvom aktivizmu, postoje pojedinke koje se u literaturi naziva šampionkama jednakosti koje imaju volju, profesionalno znanje, vještine zastupanja u politici i individualnu moć djelovanja. Te žene u javnosti pridonose novim modelima ženskog djelovanja i pomažu u mijenjanju stereotipa o ženama.

Autor: Odbor za ravnopravnost spolova