Održan 54. sastanak COSAC-a

Luxembourg - 54. sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) održan je od 29. studenoga do 1. prosinca 2015. u sklopu parlamentarne dimenzije luksemburškog predsjedanja Vijećem EU-a. Sastankom je predsjedao predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove luksemburškog parlamenta Marc Angel. U ime saborskog Odbora za europske poslove na sastanku su sudjelovali Igor Kolman i Ingrid Antičević Marinović.

Sastanak je otvoren minutom šutnje za žrtve pariških napada. Kolman je u uvodnom je dijelu obavijestio okupljene parlamentarce o održanim izborima u Republici Hrvatskoj i skorom očekivanom konstituiranju novog saziva Hrvatskoga sabora. Zahvalio je kolegama na podršci pruženoj Saboru u završnici procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te izrazio uvjerenje u nastavak uspješne suradnje budućeg Odbora za europske poslove sa COSAC-om.

U nastavku sastanka sudionici su raspravljali o migracijama, digitalnom tržištu i politici proširenja. Rasprava o aktualnoj izbjegličkoj krizi izazvala je veliko zanimanje okupljenih zastupnika koji su većinom pozvali na solidarnost i razdvajanje pitanja migracija od terorizma, iako uz uočljivo neslaganje oko određivanja obveznih kvota za prihvat izbjeglica. Naglasivši važnost humanog tretmana izbjeglica, jačanja operativne suradnje među tranzitnim državama te uspostave prikladnog nadzora nad vanjskim granicama Unije, Antičević Marinović rekla je kako je lažna dihotomija između suosjećajnosti i stabilnosti te da Europska unija treba djelovati kao organizirana solidarnost, a ne kao organizirana sebičnost.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip govorio je o napretku projekta osnivanja jedinstvenog digitalnog tržišta. Istaknuo je i ulogu nacionalnih parlamenata koji mogu doprinijeti promidžbi digitalizacije. U raspravi koja je uslijedila među ostalim je izraženo mišljenje kako EU ne bi trebala podupirati staromodne tvrtke koje svojim poslovnim ponašanjem koče inovacije, a kako bi se europske temeljne slobode u potpunosti primjenjivale i na digitalnom tržištu.

Posljednja rasprava na dnevnom redu bila je posvećena politici proširenja. Simon Mordue iz Europske komisije predstavio je nedavno objavljeni Paket proširenja, dokument kojim se prati napredak država kandidatkinja u njihovim pretpristupnim procesima. Predsjednik Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum naglasio je kako je proširenje jedna od najuspješnijih europskih politika, izrazivši uvjerenje da u njezinom središtu trebaju biti reforme u području pravosuđa i temeljnih prava. 
Angel je posebno zahvalio Hrvatskoj i Sloveniji na pomoći koju pružaju državama kandidatkinjama na njihovom europskom putu. U raspravi je sudjelovao i Kolman koji je potvrdio hrvatsku predanost politici proširenja, rekavši kako je proširenje važno za konsolidaciju Europske unije i ključno za dovršetak europskog projekta. Zaključno je istaknuo da krize s kojima se EU trenutno suočava nisu uzrokovane proširenjem već da su, upravo suprotno, novije države članice vrlo uspješne zemlje na vodećim položajima u pojedinim europskim politikama.

Sljedeći sastanak COSAC-a održat će se u formatu predsjednika odbora početkom veljače sljedeće godine pod predsjedanjem nizozemskog parlamenta.
 

Autor: Odbor za europske poslove