Održan osnivački sastanak Nacionalne koalicije "Fit for Work Hrvatska"

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je osnivački sastanak Nacionalne koalicije "Sposoban za rad-Hrvatska" ("Fit for Work Hrvatska") u sklopu europskoga projekta "Fit for Work", na temelju zaključaka Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku od 4. prosinca 2014. o pokretanju osnivanja Nacionalne koalicije.  
 
Sastanak je okupio predstavnike ministarstva rada, financija, znanosti i sporta, zdravlja, HZZO-a, Udruge poslodavaca, Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Hrvatskoga reumatološkog društva, Hrvatskoga nacionalnog odbora "Desetljeća kostiju i zglobova", HZJZ-a, Škole narodnoga zdravlja "Andrija Štampar", Udruge bolesnika kao i ostale relevantne subjekte. 
 
Uvodno obraćanje održao je predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović te koordinatorica Hrvatskoga nacionalnog odbora "Desetljeće kostiju i zglobova" Jadranka Morović Vergles.  

Podsjetili su na važnost daljnjeg poticanja svijesti o rastućem problemu mišićno-koštanih i reumatskih bolesti i njihova utjecaja na društvo te održavanja zdravlja i radne sposobnosti bolesnika s kroničnim mišićno-koštanim i reumatskim bolestima te očuvanja radnih mjesta, stvaranja fleksibilnijih radnih uvjeta rada, postizanja većega stupnja prevencije te razvijanja komunikacije o tom području. 
 
Jadranka Morović Vergles predstavila je europski projekt "Fit for Work" te podsjetila da su koštane bolesti danas jedan od vodećih uzroka izostanka s posla u Europi te da se samo zajedničkim djelovanjem mogu očuvati radna mjesta. 
 
Svi sudionici sastanka potpisali su povelju Koalicije "Fit for Work Hrvatska" o radu bolesnika s koštano-mišićnim bolestima te za predsjednika Koalicije, za razdoblje od sljedeće dvije godine, izabrali predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željka Jovanovića. U nastavku se razgovaralo o predstojećim aktivnostima Koalicije.
 

Autor: Služba za medije