Održana rasprava o medijskom praćenju rada i izbora za Europski parlament

Zagreb – Peti panel međuparlamentarne konferencije "Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja" održan je jutros u Hrvatskom saboru.
 
Medijsko praćenje rada i izbora za Europski parlament bila je glavna tema pretposljednjeg panela konferencije "Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja". Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir govorila je o izbornoj kampanji za Europski parlament  2014. i njezinoj zastupljenosti u medijima u Hrvatskoj. Podsjetila je da su hrvatski birači izašli na izbore za Europski parlament 2013. i 2014., istaknuvši malu izlaznost od oko 20,28 posto, odnosno 25,24 posto, što upućuje na nezainteresiranost birača. Uz propuste Vlade u informiranju građana o važnosti izbora zastupnika za Europski parlament, posebice vezano uz novine oko preferencijalnog glasovanja, istaknula je i nedovoljnu pokrivenost od strane nacionalnih medija. –Tijekom izborne kampanje u hrvatskom medijskom prostoru dominirale su unutarnjo-političke teme, dok je novi izborni sustav za zastupnike Europskog parlamenta bio marginaliziran.
 
U nastavku petog panela govorio je i producent audiovizualnih sadržaja Europskog parlamenta Oscar Fontao Requeira. Predstavio je na koji način funkcionira kanal Europe by Satellite. – Pri pokrivanju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu i Bruxellesu nastojimo biti što privlačniji medijima i pri tome se koristimo najsuvremenijom tehnologijom. Izložio je i druge platforme kojima se prezentira parlamentarni rad, poput web-streama, medijske knjižnice koja sadrži 11 tisuća materijala dostupnih svima te fotoarhiv s više od 360 tisuća fotografija. – Posjedujemo i nekoliko televizijskih studija različitih konfiguracija te 12 radiostudija u Strasbourgu i Bruxellesu. Od značajne važnosti je i veliki proračun koji nam omogućava prezentaciju parlamenta na najsuvremeniji način, dodao je.
 
U nastavku se razgovaralo o praćenju radu Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata od strane komercijalnih medija. – Radimo već 15 godina, od toga 12 godina informativni program, a posljednjih nekoliko godina naš Dnevnik je najgledaniji u zemlji, kazala je Tatjana Krajač, ispred Nove TV. Uz praćenje rada Hrvatskog sabora pratimo i aktivnosti Europskog parlamenta s kojim imamo izvrsnu suradnju, dodala je.

Autor: Služba za medije