Održana tematska sjednica o Nacionalnom programu zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015. - 2020.

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je tematsku sjednicu o Nacionalnom programu zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015. - 2020. 

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović podsjetio je na veliku javnu važnost današnje teme. Istaknuo je da je prema podatcima iz CroDiab registra u Republici Hrvatskoj 2014. godine 254.296 odraslih osoba bolovalo od šećerne bolesti. Dodatno je opterećenje i činjenica da gotovo 50 posto bolesnika nije otkriveno, pa se ukupan broj oboljelih procjenjuje na više od 400.000, dodao je Jovanović.

Ravnateljica Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin u nastavku je predstavila Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti 2015. - 2020. – Osnovna je misija Nacionalnoga programa unapređenje zdravlja osoba sa šećernom bolešću kao i provođenje učinkovitih mjera ranoga otkrivanja, liječenja i sprječavanja komplikacija bolesti uz važnost osiguranja najviše razine kvalitete života i dokidanje negativnoga učinka na očekivano trajanje života. 

Specifični ciljevi Nacionalnoga programa usmjereni su na usvajanje smjernica za organizaciju zdravstvene zaštite uz poticanje „diabetes-friendly“ obiteljskih liječnika, unapređenje interoperabilnosti radi poboljšanja sustava nadzora nad učinkovitošću zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću te kontroliranje HbA1c, lipida i tlaka u svih pacijenata barem jednom godišnje, pojasnila je Poljičanin. Nadalje je izložen i detaljan plan aktivnosti Programa.

Ministar zdravlja Siniša Varga govorio je o važnosti ranoga otkrivanja bolesti uz produženje životnoga vijeka pacijenata. Osvrnuo se i na broj oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj, istaknuvši kako navedena brojka od 254.296 odraslih oboljelih osoba ne odstupa od europskoga prosjeka. Ministar je podsjetio na važnost rasterećenja specijalista u slučajevima stabilnih pacijenata kako bi se mogli posvetiti pacijentima s komplikacijama izazvanim bolešću. 

O panelima za šećernu bolest, novim uvrštenim lijekovima na liste HZZO-a te o novim farmakoekonomskim analizama govorile su Veronika Laušin uime Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje i Tereza Šarić, farmakoekonomistica.  

Veleposlanik Kraljevine Danske Poul Erik Dam Kristensen istaknuo je da su Danska i Hrvatska u više navrata surađivale u javnozdravstvenim pitanjima te tako surađuju i u aktivnostima vezanim uz sprečavanje šećerne bolesti. Veleposlanik je podsjetio i na posjet danske kraljice Regionalnom dijabetes forumu te iskazanom interesu za problematiku šećerne bolesti, a koji se održao u Zagrebu u listopadu prošle godine. Danska daje potporu globalnoj borbi protiv šećerne bolesti te će i Hrvatskoj nadalje biti partner na tom putu, dodao je veleposlanik. 

O problemu šećerne bolesti u RH govorili su i predstavnici stručnih društava Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Darko Kaštelan, predsjednik Hrvatskoga društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a, Lea Smirčić Duvnjak uime Referentnoga centra za šećernu bolest te Davor Bučević uime Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga.
 

Autor: Služba za medije