Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o virusnom hepatitisu

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je tematsku sjednicu o temi "Virusni hepatitis u Republici Hrvatskoj - problemi i prijedlozi za njegovo rješavanje".

U uvodnome obraćanju predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović istaknuo je da je u RH prepoznat ovaj javnozdravstveni i socijalni problem donošenjem Rezolucije o borbi protiv virusnih hepatitisa u Hrvatskome saboru 22. svibnja 2009. Rezolucijom se ističe ulaganje u zdravlje kao ključnu strategiju uz poticanje zdravstvenoga prosvjećivanja i edukacije te potreba osiguranja jednakih uvjeta dijagnosticiranja i liječenja virusnih hepatitisa u svim županijama. 

– Od donošenja rezolucije prošlo je šest godina te danas možemo biti zadovoljni pomakom u svim segmentima, a posebice je važan aspekt povećanja financijskih sredstava za liječenje virusnih hepatitisa koji je za  2014. iznosio više od 34 milijuna kuna, dok je za 2009. iznosio 15 milijuna kuna, kazao je predsjednik Odbora Jovanović.
 
Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik istaknuo je važnost današnje tematske sjednice kao i nužnost pokretanja nacionalnog plana prevencije, posebice hepatitisa C.
 
Ravnateljica Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin predstavila je službene podatke za RH prema kojima najmanje 65.000 osoba ima kronični virusni hepatitis B ili C, hepatitisom B kronično je inficirano 25.000 osoba, a hepatitisom C oko 40.000 osoba. Poljičanin je podsjetila na važnost uvođenja cjepiva protiv hepatitisa B kojim se od 2007. cijepi sva novorođenčad u RH, a od 1999. do 2007. cijepljenje je bilo obvezno za učenike 6. razreda osnovnih škola.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ Adriana Vince izložila je aktualnosti u skrbi za oboljele od virusnih hepatitisa te podsjetila na važnost definiranja Nacionalne strategije i akcijskih planova u sljedećih nekoliko mjeseci. Adriana Vince upozorila je na nedovoljnu svjesnost o problemu u općoj i medicinskoj javnosti, nedostatno prepoznavanje rizika te potrebu pravovremenoga otkrivanja zaraženih.
 
Dražen Hoffmann uime GONG-a i Koraljka Polak Živković uime Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ predstavili su cjelovitu nezavisnu analizu javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa koju je pripremio istraživački centar GONG-a, a u sklopu projekta „ InfoHep Centar-prekogranična suradnja do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“. Upozorili su na izostanak provođenja prevencije na razini lokalnih javnozdravstvenih institucija, od probira, osvještavanja javnosti, do redovitoga rada na smanjenju štete i edukacije rizičnih populacija.
 
Nakon sjednice na Trgu sv. Marka predstavljen je Mobilni InfoHep Centar, prerađeno kombi vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. U tom vozilu liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja (sa sada na HCV, a u budućnosti na sve spolno i krvlju prenosive bolesti) te vode službenu evidenciju o pozitivnim osobama kako bi se prikupili podatci za registar. Testiranja se provode brzim testovima, što znači da korisnici rezultate na obavljene pretrage mogu dobiti za od 20 do najviše 40 minuta. Za sada su testiranja najviše namijenjena osobama koje su bile ili jesu u rizičnom ponašanju; uživateljima opojnih droga, bivšim ili sadašnjim, zatvorenicima i veteranima.
 

Autor: Služba za medije