Održana tematska sjednica triju odbora o ulasku u NATO, sigurnosnoj politici i obrambenoj reformi

Zagreb - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora održao je zajedničku sjednicu s Odborom za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost i s Izaslanstvom Hrvatskoga sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a na temu „Proces ulaska RH u NATO, sigurnosna politika RH i obrambena reforma“, na kojoj su uvodna izlaganja imali Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO, Igor Pokaz, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku i Vlatko Cvrtila, savjetnik Predsjednika RH za obranu. 

Gordan Jandroković uputio je pozdrav svim sudionicima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da uloga Hrvatskoga sabora u pitanjima vanjske politike jača, posebice u vezi s ulaskom Hrvatske u EU i NATO. 

Pjer Šimunović rekao je da Hrvatska ulazi u naprednu fazu odnosa s NATO-om u kojoj je potreban redovit i intenzivan dijalog izvršne vlasti s parlamentom, jer u NATO ulazi cijela država i društvo. Hrvatska je u četvrtom ciklusu Akcijskog plana za članstvo, a temeljni cilj ovog ciklusa je spremnost za pristupanje u svakom trenutku. Hrvatska se nalazi na vrhu zemalja s kojima NATO računa u sljedećem krugu proširenja i to je Hrvatskoj jasno dano na znanje, rekao je Šimunović. Sljedeći summit NATO-a u jesen 2006. godine neće biti summit proširenja već konsolidacije, međutim, već nakon njega, summit u proljeće 2008. godine mogao bi biti summit gdje će se zemlje pozivati u članstvo i gdje Hrvatska može očekivati pozivnicu.

Šimunović je rekao da prilagodba Hrvatske NATO-u ima svoju političku, ekonomsku, sigurnosnu i obrambenu dimenziju, a sudjelovanje Hrvatske u operacijama NATO-a postavlja se kao fundamentalno pitanje, gdje se Hrvatska treba profilirati kao vjerodostojna članica i čimbenik stabilnosti. Ovdje se nameće nužnost preustroja oružanih snaga i stvaranje takvih snaga koje će biti kompatibilne NATO-ovim snagama. U svemu ovome dijalog s parlamentom, javnosti, medijima je izuzetno bitan, a cilj je davanje jasnih odgovora na pitanja što sve Hrvatska i njeni građani dobivaju ulaskom u ovaj političko-vojni savez. 

Igor Pokaz rekao je kako Hrvatskoj predstoji faza modernizacije oružanih snaga, velikih investicija, te sustavnog educiranja kadrova za NATO, što znači osposobljavanje što većeg broja časnika, službenika i namještenika prema NATO standardima. Pokaz je naglasio da je dijalog s Hrvatskim saborom nužan u fazi novih reformi koje predstoje, a sljedeće godine Hrvatski sabor trebao bi donijeti i strateški dokument s ovog područja: Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga.

Vlatko Cvrtila istaknuo je da je današnja uloga NATO-a u prvom redu na konsolidiranju novih demokracija u području sigurnosti, jer ako nema sigurnosti, nema ni razvoja demokratskih poredaka. Rekao je da je NATO danas više političko-vojna organizacija, no vojno-politička, kojemu je cilj širiti prostor demokracije u europskom prostoru. Za Hrvatsku važnost ulaska u NATO leži u konsolidaciji demokratskog poretka, te konsolidaciji sigurnosnog okruženja.