Peđa Grbin i Ingrid Antičević Marinović sudjeluju na LIII. sastanku COSAC-a

Riga – Latvijski parlament Saeima domaćin je LIII. sastanka Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koji se održava od 31. svibnja do 2. lipnja 2015. u Rigi. 

Sastanak okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja kao i Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije te posebne goste, među kojima je prvi put izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Kosova. Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora na sastanku predstavljaju njegovi članovi Peđa Grbin i Ingrid Antičević Marinović.

Teme sastanka postignuća su latvijskoga predsjedanja Vijećem Europske unije te neki od njegovih glavnih prioriteta – energetska unija i europska trgovinska politika s naglaskom na pregovore o sklapanju Transatlantskoga trgovinskog i investicijskog partnerstva. Drugi dan sastanka bit će potpuno posvećen pitanju uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na razini Europske unije.

Uvodno govoreći o energetskoj uniji, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič rekao je kako će za uspješno ostvarenje ovoga velikog projekta ključno biti poticanje ulaganja u energetski sektor, izgradnja zakonodavnoga okvira i politička podrška, kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama, a koja će se zalagati za ostvarenje zajedničkih ciljeva, pri čemu je istaknuta važnost suradnje s nacionalnim parlamentima.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i član Odbora za europske poslove Peđa Grbin rekao je kako Hrvatska energetsku uniju doživljava kao mehanizam koji će doprinijeti gospodarskom razvoju i unaprjeđenju politike zaštite okoliša. Kao glavni prioritet energetske unije istaknuo je sigurnost opskrbe, uzimajući u obzir činjenicu kako Europska unija teško može u kratkom ili srednjem roku ostvariti energetsku neovisnost. - Sigurnost opskrbe nije moguće postići bez suradnje s državama koje nisu članice Europske unije, stoga Unija treba zauzeti jedinstveni stav utemeljen na solidarnosti i povjerenju prema trećim državama, zaključio je Grbin.
 

Autor: Odbor za europske poslove