Peđa Grbin primio predstavnike Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog

Zagreb - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin i član Odbora Marin Jurjević održali su sastanak s predstavnicima Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog Zrinkom Mikolić iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Adelom Čujko iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Anom Nahod i Katarinom Brajdić iz Agencije za mobilnost i programe EU-a, Anamarijom Sočo i Marinom Živkovićem iz Mreže mladih Hrvatske te Goranom Biličićem iz Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj.

Predstavnici Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog ukratko su pojasnili ulogu, djelokrug i način svog rada.

Grbin je prijedlogu Nacionalne radne skupine, koji je usmjeren na spuštanje dobne granice za glasovanje na 16 godina, dao svoju podršku istaknuvši važnost promjene, ali i ukazao na poteškoće u odgovornome korištenju takve mogućnosti. Predložio je veću angažiranost mladih u vidu članstva u radnim tijelima Hrvatskoga sabora te istaknuo kako je to jedan od dobrih načina sudjelovanja u donošenju odluka.

Tijekom razgovora ukazano je na potrebu uvođenja „Građanskog odgoja“ u sustav obrazovanja u Hrvatskoj koji bi zasigurno postavio temelje ne samo boljoj uključenosti nego i zainteresiranosti mladih za političke procese. Istaknuli su da je u tome ključna uloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pojašnjeno je zašto za sada u Republici Hrvatskoj nema reforme izbornoga zakonodavstva koja bi omogućila elektroničko i dopisno glasovanje. Smatraju kako je takav sustav glasovanja podložan manipulacijama te kako mora postojati minimum političke angažiranosti birača u vidu izlaska na birališta.

Grbin je zaključno naveo kako je spreman surađivati radi većeg sudjelovanja mladih u političkim procesima u Hrvatskoj koje je, kako je rekao, za sada loše i na državnoj i na lokalnoj razini.
  
 
 

Autor: Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav