Petar Selem, Milorad Pupovac i Neven Jurica primili hrvatsko-francusku međuparlamentarnu skupinu prijateljstva

Zagreb - Dr. sc. Petar Selem, voditelj hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva uz nazočnost članova primio je u radni posjet predsjednika Skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska, Patricka Blocha. 

Petar Selem je naglasio da Hrvatska izuzetno cijeni potporu koju Francuska pruža Hrvatskoj na njenom putu približavanja Europskoj uniji, te je izrazio zahvalnost Hrvatske i hrvatskog naroda na sveukupnoj francuskoj podršci i pomoći tijekom rata. 

Patrick Bloch je rekao da Hrvatska ima aktivnu potporu francuske politike koja će i dalje pružati svaku potporu hvatskim nastojanjima. Naglasio je da se nikada ne smije zaboraviti koliko je Hrvatska pretrpila u ratu i da je bila napadnuta. Stoga je ujedinjena Europa zajednička budućnost obiju država. 

U razgovorima je istaknuto da u takvoj ujedinjenoj Europi treba znati sačuvati kulturni identitet i da je to izazov u procesu nužne globalizacije. Patrick Bloch uputio je izraze divljenja da je Hrvatska, koja je stoljećima živjela bez svoje države, preživjela čuvajući upravo svoj kulturni identitet, i da sada usprkos mladoj demokraciji ulazimo spremni u novo zajedništvo, Europsku uniju. Francuska je veliki pristaša kulturne raznolikosti koju treba njegovati i čuvati, kao i nacionalnog identiteta, koji može i treba biti sačuvan u Europskoj uniji. 

Sugovornici su se suglasili da je jezik itekako važan element kulturnog identiteta, i u tom smislu dvije države poticat će razmjene učenika i studenata. Hrvatska će posebice poticati učenje francuskog jezika u hrvatskih školama. 

Konstatirano je da ima puno neiskorištenih potencijala za suradnju dvaju naroda i država, a posebice treba razvijati gospodarsku suradnju. Pomoć Francuske u području poljoprivrede Hrvatskoj će biti od izuzetne važnosti, kao i njeno naslijeđe u njegovanju demokratskih tekovina i razvoju civilnog društva. 

Patrick Bloch razgovarao je i s predsjednikom saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr. sc. Miloradom Pupovcem i članovima Odbora, kao i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku mr. sc. Nevenom Juricom i članovima Odbora. Dr. Pupovac je rekao da postoji apsolutni konsenzus u Hrvatskom saboru o pitanju priključenja Hrvatske EU, što je ovog trenutka hrvatski prioritetni nacionalni interes. U razgovorima je istaknuto da hrvatski i francuski parlamentarci zajednički trebaju ukazivati na važnost parlamenata u političkom životu zemlje. Patrick Bloch obećao je svaku pomoć Hrvatskoj u reformama koje predstoje, zaključivši da Hrvatska apsolutno pripada krugu zapadnoeuropskih država.