Petar Selem primio senatoricu i predsjednicu Francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva pri Senatu parlamenta Republike Francuske Michèle André

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i voditelj Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Petar Selem sastao se sa senatoricom i predsjednicom Francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva pri Senatu parlamenta Republike Francuske Michèle André.

Nakon kratke rekapitulacije dosadašnjih susreta ovih dviju skupina, voditelji skupina iznijeli su planove za iduću godinu. Michèle André rekla je da se Skupina prijateljstva s Hrvatskom u Senatu znatno povećala – sa 17 na 30 članova. Pristupilo joj je mnogo senatora koji se istinski zanimaju za Hrvatsku, donekle je poznaju ili bi je željeli upoznati. Među novim članovima posebno je istaknula senatora, predsjednika Generalnog vijeća francuskog departmana Aisne - pokrajina Pikardija - Yvesa Daudignyja koji je pomagao istočnoj Hrvatskoj još u vrijeme Domovinskog rata i za kojeg je senatorica, dokazano velika prijateljica Hrvatske, kazala da, premda je u Hrvatskoj boravio tek jedanput, intuitivno voli zemlju koju nedovoljno poznaje. Interesi senatora Daudignyja u Slavoniji su konkretni i voditelji Skupina su se složili da bi trebalo više poraditi upravo na takvim decentraliziranim, regionalnim i lokalnim suradnjama gospodarske i kulturološke prirode. Zaključili su da susrete Skupina treba intenzivirati te, slijedom svega navedenog, načelno dogovorili da će se u 2010. godini skupine sastati dva puta, u proljeće u Hrvatskoj s posjetom Slavoniji, a na jesen u Francuskoj s posjetom pokrajini Auvergne.

Senatoricu André, zbunjenu čestim preprekama Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, zanimalo je i je li definitivno riješeno pitanje spora sa Slovenijom. Kada joj je Petar Selem objasnio da nikakve konačne odluke nisu donesene, već da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor uspjela ponovno otvoriti pristupne pregovore, gospođa André je zaključila da to svakako mora prenijeti kolegama u Senatu i zajedno s Njemačkom pomoći Hrvatskoj da što prije postane članom Europske unije. Senatorica, koja je upoznala Jadranku Kosor, podijelila je s Petrom Selemom pozitivne dojmove koje je stekla o premijerki opisavši je kao ženu pozitivne i jake energije.

Autor: Služba za odnose s javnošću