Petar Selem primio zastupnike Nacionalne skupštine Francuske

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru dr. sc. Petar Selem i član Skupine Stjepan Bačić primili su u radni posjet senatora Jeana Puecha i Sergea Roquesa, zastupnika u Nacionalnoj skupštini Francuske. Sastanku je bio nazočan i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj François Saint-Paul.

Gosti su upoznati s tijekom radova na podizanju trajnog obilježja ''Pobuni Hrvata 17. rujna 1943'' u Villefranche-de-Rouergue, malom gradiću na jugu Francuske. Arhitekt Ivica Prtenjak predstavit će  idejni projekt u Ministarstvu kulture. Kako su ispunjene sve političke predradnje i osigurana financijska sredstva, spomenik bi trebao biti dovršen do 17. rujna kada će biti otkriven kao trajni simbol pobune hrvatskih pripadnika 13. SS divizije, ostavši u živom sjećanju lokalne zajednice kroz šest desetljeća.

U nastavku sastanka razgovaralo se o međuparlamentarnoj suradnji i njezinoj ulozi u cjelini međunarodnih odnosa. Posebna pažnja posvećena je poboljšavanju bilateralnih odnosa dviju zemalja na parlamentarnoj razini, u čijem kontekstu je prošlogodišnji posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa Francuskoj istaknut kao posebno bitan. Petar Selem je zahvalio gostima na potpori koju je Francuska pružila Hrvatskoj u procesu pregovora za pristupanje EU.