Petković: Zabrinjavajući tempo pojavljivanja novih droga u Europskoj uniji

Zagreb - Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković u četvrtak je nakon zajedničke sjednice Odbora za europske poslove i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku izjavio da tempo pojavljivanja novih psihoaktivnih tvari na području EU-a zabrinjava. Lani je u EU-u zabilježena 101 nova droga, no ocijenio je kako Hrvatska uspijeva koliko-toliko učinkovito kontrolirati pojavu novih droga.

- Razvili smo bazu koja se odnosi na nove droge, evidentiramo svaku novonastalu tvar koja se pojavi na području Europe, stavljamo je u bazu, širimo informaciju o tome, educiramo stručnjake i uz pomoć svih tijela koja su nadležna za tu problematiku obavljamo nadzor nad dućanima koji prodaju takve stvari, rekao je Petković nakon što je na tematskoj sjednici predstavljeno Europsko izvješće o drogama 2015. (podatci za 2013.) Europskoga centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Riječ je o publikaciji te europske agencije koja donosi najnovije podatke i komentare o problemu droga u 28 zemalja članica EU-a te Norveškoj i Turskoj.

Na sjednici dvaju odbora je, između ostalog, dan komparativni prikaz problematike droga u Hrvatskoj sa problematikom droga u Europskoj uniji, a govorilo se i o štetnim posljedicama konzumacije.

Petković je istaknuo da većina novih droga ostane kratko vrijeme, a pozitivnom je ocijenio novu mogućnost predviđenu izmjenama Zakona o suzbijanju zloporabe droga - da određenu stvar stave privremeno na popis dok ne vide koliko je štetna, tj. dok se ne procijeni rizik. Kazao je i da je Hrvatska još uvijek u razini europskoga prosjeka ili ispod njega po konzumaciji droga. - Stanje je ipak malo bolje nego što je u Europi, dodao je.

Što se tiče tržišta, istaknuo je kako je Hrvatska tranzitna zemlja za krijumčarenje različitih vrsta droga, te da većinom nema proizvodnje droga osim pojedinačnih pokušaja uzgoja marihuane. Podsjetio je da je Europska unija jedno od najvećih tržišta, uz tržište SAD-a, i to pretežito za heroin, kokain i marihuanu koja u Europu dolazi s područja Maroka i Albanije.

Petković je istaknuo da je u Hrvatskoj zaraza HIV-om među ovisnicima veoma niska, a smanjuju se i trendovi zaraze hepatitisom B i C.

Upozorivši da su ovisnosti najčešće put bez povratka, predsjednik saborskoga Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović rekao je kako je jedna od temeljnih strateških odrednica politike EU-a i Hrvatske - prevencija.

- Treba učiniti sve da taj put droge ne počne. Ako se on i dogodi, potrebno je što prije otkriti osobe koje se drogiraju i pomoći im da prestanu. Što se tiče ovisnika koji su zaglibili, tu treba raditi na smanjivanju štete, da ne dođe do smrtnog ishoda, poručio je.
 

Autor: Hina