Počinje zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a

Beč - Odgovor Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na krizu u Ukrajini i njezinu okruženju bit će glavna tema zimskoga zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a koje se održava od 18. do 20. veljače u Beču. Na zasjedanju sudjeluje i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Frano Matušić. 

Eskalacijom ukrajinske krize bavit će se sva tri glavna skupštinska odbora na zajedničkoj sjednici u petak, posljednjega dana zasjedanja. U četvrtak, kako je uobičajeno, glavni odbori održat će zasebne sjednice te zajedničko zasjedanje. Na sjednici Odbora za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja glavna tema bit će zaštita ljudskih prava migranata i izbjeglica. „Transnacionalna sigurnost u zoni OESS-a: suprotstavljanje terorizmu“ bit će središnja tema rasprave u Odboru za politička pitanja i sigurnost. 

Posljednju sjednicu u četvrtak održat će Odbor za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš na kojoj će se raspravljati o suradnji na području energetske sigurnosti i smanjenju izazova za okoliš i gospodarstvo u zoni OESS-a. 

Zimsko zasjedanje počet će danas poslijepodne Mediteranskim forumom Parlamentarne skupštine OESS-a. O Forumu - promicanju sigurnosti i suradnje na Mediteranu - raspravljat će parlamentarne delegacije Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Maroka i Tunisa pod predsjedanjem voditeljice Foruma Isabel Pozuelo.
 

Autor: Služba za medije