Ponovljen javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje članova i zamjenika članova Povjerenstva za rad po pritužbama u pojedinim policijskim postajama

Zagreb - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, na svojoj 69. sjednici održanoj 17. lipnja 2015. godine, usvojio je zaključak o ponovnoj objavi javnoga poziva za podnošenje prijedloga za imenovanje članova i zamjenika članova povjerenstava za rad po pritužbama u pojedinim policijskim upravama.

Naime, Zakonom o policiji (NN 33/15) određeno je da Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predlaže Hrvatskomu saboru imenovanje članova i zamjenika članova povjerenstva za rad po pritužbama u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova i u svim policijskim postajama. 

Kako bi se osigurala što veća transparentnost postupka, Odbor je 24. travnja 2015. godine u Narodnim novinama, broj 46/15 i na internetskoj stranici Hrvatskoga sabora objavio javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje članova i zamjenika članova povjerenstava za rad po pritužbama u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova i u policijskim postajama (ukupno 22 povjerenstva). Temeljem javnog poziva, od potrebnih 126, zaprimljene su svega 23 kandidature za navedena povjerenstva. Dovoljan broj prijava zaprimljen je samo za imenovanje članova i zamjenika članova povjerenstva u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova i u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj. 

Za preostale policijske uprave nije pristigao dovoljan broj prijava te je Odbor odlučio ponoviti javni poziv. Usto, radi što veće transparentnosti i dostupnosti organizacijama civilnog društva, organizacijama stručne javnosti i nevladinim organizacijama, Odbor je ponovljeni javni poziv objavio u Narodnim novinama, u jednom dnevnom listu koji izlazi na području Republike Hrvatske te na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora.

Kako bi osigurao potreban broj kandidata za preostala povjerenstva za rad po pritužbama, Odbor ponovno poziva organizacije civilnoga društva, organizacije stručne javnosti i nevladine organizacije da podnesu prijedloge kandidata za imenovanje članova i zamjenike članova povjerenstava za policijske uprave na čijem području djeluju, u roku od 15 dana od dana objave u Narodnim novinama (19. lipnja 2015. godine). Tekst javnoga poziva objavljen je na naslovnici mrežnih stranica Hrvatskoga sabora.
 

Autor: Služba za medije