Potpredsjednica Sabora Antunović primila filipinskog ministra vanjskih poslova Romula

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović primila je ministra vanjskih poslova Republike Filipini Alberta G. Romula u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Antunović uvodno je izrazila nadu da će ovaj posjet filipinskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj potaknuti tješnju bilateralnu suradnju. Hrvatska i Filipini su zemljopisno udaljeni, ali u odnosima dviju zemalja nema nikakvih političkih nesporazuma i postoje svi preduvjeti za bolju suradnju na svim područjima, rekla je potpredsjednica Sabora istaknuvši posebno područje gospodarske suradnje kao i suradnju te razmjenu podrški u međunarodnim organizacijama. Kazala je kako je Hrvatska, kao europska zemlja, okrenuta procesu pridruživanja Europskoj uniji, te je izrazila uvjerenje da će usuglašavanje hrvatskog zakonodavstva europskom pridonijeti boljoj suradnji ne samo s EU-om, nego i s cijelim svijetom.

Filipinski ministar vanjskih poslova je izrazio zadovoljstvo svojim posjetom Hrvatskoj istaknuvši kako između Hrvatske i Filipina postoje brojne sličnosti i područja zajedničkog interesa. Tijekom posjeta filipinskog ministra Hrvatskoj bit će potpisani Ugovor o kulturnoj suradnji te Memorandum o suglasnosti o suradnju na području sporta, no ministar Romul je izrazio želju za uspostavom intenzivnije političke i gospodarske suradnje.

Zastupnik Tonino Picula je rekao kako udaljenost ne može biti nikakav alibi za izostanak suradnje kao i da ovu godinu, koja je obilježena svjetskom recesijom, treba iskoristiti kako bi Hrvatska i Filipini razmislili o njihovim strategijama u vanjskoj trgovini i razvili nove mogućnosti suradnje te definirali i neke nove odnose na međunarodnoj sceni.

Filipinski se ministar vanjskih poslova Albert G. Romul suglasio kako ovo nije vrijeme za protekcionizam, te da, naprotiv, države trebaju trgovati jedna s drugom i investirati. Izrazio je interes za suradnju s lukama Rijeka i Ploče kao i ideju da u Hrvatsku što prije dođe delegacija gospodarstvenika i vladinih dužnosnika kako bi se razmotrile mogućnosti intenziviranja gospodarske suradnje.

Autor: Ured predsjednika Sabora