Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec sastala se s predsjednicom Autonomne regije Furlanije Julijske Krajine

Zagreb –  Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec sastala se danas s predsjednicom Autonomne regije Furlanije Julijske Krajine Deborom Serracchiani, a na sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Furio Radin. 

Bilateralne odnose Hrvatske i Italije na gospodarskom, kulturnom i političkom planu sugovornici su ocijenili vrlo dobrima – Italija je prošle godine bila naš prvi gospodarski partner te je šesta zemlja po izravnim ulaganjima, istaknula je Zgrebec. – Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se nove mogućnosti suradnje dviju država, ali i između njihovih regija, jer jačanje suradnje regija doprinosi i razvoju Europe općenito, dodala je.

Predsjednica Serracchiani ponudila je pomoć Autonomne regije Furlanije Julijske Krajine svim regijama u Hrvatskoj u jačanju njihova međunarodnoga položaja. Također je istaknula da Italija iznimno cijeni ulogu Hrvatske u regiji te podršku koju daje državama iz okruženja na njihovu putu u Europsku uniju. – To je bio i jedan od razloga zašto je talijanski predsjednik Sergio Mattarella odabrao Hrvatsku kao jednu od zemalja koju je najprije posjetio od stupanja na dužnost, rekla je Serracciani. 

Na sastanku se govorilo i o statusu nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Italiji.  Serracchiani je kazala da podržava inicijativu talijanskoga senatora Alda Di Biagia za priznavanje hrvatske jezične manjine i u Autonomnoj regiji Furlaniji Julijskoj Krajini. – Nacionalne su manjine katalizator, ali i most suradnje u međudržavnim odnosima, rekla je Serracciani. Potpredsjednica Zgrebec spomenula je kako su u hrvatskome Ustavu navedene dvadeset i dvije nacionalne manjine. - U zakonodavnom smislu, njihova prava su potvrđena na visokoj razini, rekla je Zgrebec.
 

Autor: Služba za medije