Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio predsjednicu parlamenta Islanda Ástu R. Jóhannesdóttir

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet predsjednicu parlamenta Islanda Ástu R. Jóhannesdóttir s izaslanstvom koje čini predsjednik Odbora za vanjsku politiku islandskog parlamenta Árni Por Sigurösson.

Neven Mimica uvodno je naglasio koliko je proces europskih integracija bitan za sve zemlje regije jugoistočne Europe koje teže prema članstvu u Europskoj uniji. Te zemlje još uvijek prolaze proces tranzicije, pa je približavanje Uniji za njih važno ponajprije zbog demokratizacije društva, jačanja stabilnosti institucija i uopće dosezanja standarda zapadnih demokracija. Osvrnuo se na proces europskih integracija u Hrvatskoj koji je krenuo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju još 2001. i koji bi trebao svoju završnicu imati sljedeće godine, potpisivanjem Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. 

Predsjednica islandskoga parlamenta naglasila je da je Island već snažno integriran u Europski ekonomski prostor, a dosad je usvojio i primjenjuje čak dvije trećine europskog zakonodavstva. Ipak, to ne znači da Island može preskočiti neku etapu svog pristupnog puta Uniji, već kao i ostale zemlje mora proći uobičajeni postupak u otvaranju i vođenju pristupnih pregovora sve do potpisivanja pristupnog ugovora, dodala je. Izrazila je nadu da će do kraja ove godine biti donesena odluka o početku pregovora Islanda s Europskom unijom. Isto tako, očekuje da bi Island u relativno kratkom vremenu mogao završiti te pregovore, a pristupni ugovor mogao bi biti potpisan krajem 2010. ili početkom 2011. Presudna pitanja pregovora bit će na području ribarstva, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Arktička regija sve je više u centru pozornosti EU, naglasila je predsjednica islandskog parlamenta. Zanimala se na koji je način hrvatski parlament uključen u proces pregovora i pristupanja zemlje Uniji i s kojim kapacitetima.

Neven Mimica je rekao da je najvažnija uloga Sabora na planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Dosad je usklađeno otprilike 450 zakona, a preostalo je za uskladiti njih petnaestak do kraja ove godine. Druga zadaća parlamenta vezana za pristup Hrvatske Europskoj uniji je praćenje i nadgledanje tijeka pregovora, a u tu svrhu u Saboru je osnovan Nacionalni odbor koji je u stalnoj vezi s Vladom RH i pregovaračkim timom. Govoreći o trenutačnom statusu pregovora, Mimica je rekao da je dosad otvoreno 28 poglavlja od njih 33, a da Hrvatska planira do kraja godine otvoriti sva poglavlja, među kojima su i ona najzahtjevnija, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Hrvatska očekuje da bi tehnički dio pregovora u cijelosti mogla zaključiti u sljedećoj godini, nakon čega slijedi potpisivanje i ratifikacija u parlamentu Ugovora o pristupanju te konačno izjašnjavanje građana na referendumu. Zajednički je ocijenjeno da je kapacitet Unije što se tiče primitka Hrvatske i Islanda u članstvo takav da te dvije zemlje neće predstavljati opterećenje za Uniju.

Autor: Služba za odnose s javnošću