Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta Johna O'Donoghuea

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta  Johna O'Donoghuea koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Sabora Luke Bebića. Središnje teme razgovora bile su predstojeći irski referendum o Lisabonskom ugovoru koji bi se trebao održati početkom listopada te pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik irskog Zastupničkog doma O'Donoghue je kazao kako se očekuje pozitivan ishod ponovljenog referenduma o Lisabonskom ugovoru, kao i da odbacivanje Lisabonskog ugovora na prvom referendumu nije bilo usmjereno protiv daljnjeg proširenja Europske unije. Istaknuo je da Irska podržava što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Potpredsjednik Sabora Neven Mimica je predsjednika irskog Zastupničkog doma izvijestio o aktivnostima Hrvatskoga sabora u procesu pristupanja Europskoj uniji napomenuvši kako je posao prilagodbe hrvatskog zakonodavstva aktualnom stanju europskog zakonodavstva u završnoj fazi, iako u nekim područjima treba dodatno poraditi na implementaciji. Istodobno je upozorio da zbog bilateralnog pitanja granice sa Slovenijom napredak nažalost nije uočljiv. Istaknuo je kako to pitanje ne bi smjelo utjecati na pretpristupne pregovore, kao i da bi bilateralni spor oko granice i pretpristupne pregovore svakako trebalo razdvojiti.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić je naglasila kako je pristupanje Hrvatske EU od velikog značenja za sve zemlje u regiji kojima Hrvatska spremno pomaže prijenosom vlastitih iskustava s obzirom na to da je najdalje odmakla u tom procesu. 

U razgovoru je upozoreno i na to da sadašnja blokada hrvatskih pregovora direktno utječe na prihvaćanje EU među hrvatskim građanima jer pada podrška članstvu Hrvatske u EU. Potpredsjednik Sabora Mimica je rekao kako je to pitanje itekako važno za referendum o priključenju Hrvatske Uniji, koji je potreban prema hrvatskom Ustavu.

Predsjednik irskog Zastupničkog doma O'Donoghue se složio da je približavanje Europske unije građanima od velike važnosti jer je nedovoljna informiranost bila jedan od uzroka neuspjeha prvog irskog referenduma. Istodobno je naglasio koliko je važno to što EU uvažava interese malih zemalja članica poput Irske zaključivši kako je to važna poruka i zemljama koje su u procesu pristupanja Uniji.

Autor: Ured predsjednika Sabora