Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Sanader sudjelovao u obilježavanju završetka razminiranja Vukovarsko-srijemske županije

Vukovar - Predajom potvrde o razminiranosti Vukovarsko–srijemske županije, koju je županu Boži Galiću uručio ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec, u Vukovaru je u srijedu obilježen završetak razminiranja te Županije u cijelosti.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ante Sanader kazao je na svečanosti kako su mine bile ogromna prepreka, posebice za nove investicije, i zato je ovo veliki dan, koji, kako drži, treba biti početak intenzivnoga razvoja gospodarstva na ovome području. 
-  Vukovar je simbol žrtava nametnutoga rata, i svaka hrvatska Vlada koja ne uvažava Vukovar i ovu županiju, ne uvažava ni Hrvatsku. Želim da stanovnici ovoga kraja osjete bolji život i bolji standard, što je obveza svake hrvatske vlasti, a Sabor će biti potpora svim dobrim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi gospodarstvo što prije ojačalo, poručio je Sanader.

Proces razminiranja Vukovarsko-srijemske županije predstavio je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje. Kazao je kako je na minski sumnjivom  području od 107,2 kvadratna kilometra pronađeno i uništeno 17.797 komada minsko-eksplozivnih sredstava, od čega 6.650 komada protupješačkih mina i 11.147 komada protuokolpnih mina.

Na svečanosti je također sudjelovao i izaslanik predsjednice Republike, saborski zastupnik Drago Prgomet. Istaknuo je kako su minska polja posljedica rata, od koje često stradavaju civili, a današnjim događajem stavlja se točka na jedno takvo zlo i stvaraju preduvjeti ekonomskoga oporavka Županije, duboko osiromašene ratom. 
 

Autor: Hina