Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio ministra obrane Kanade Petera MacKaya

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je ministra obrane Kanade Petera MacKaya u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izrazio je zadovoljstvo intenzivnim razvojem bilateralnih odnosa posljednjih godina, koji su u uzlaznoj putanji. Pozdravio je angažman Kanade na ukidanju dodatnog viznog obrasca, kao i njenu spremnost da ukine turističke vize za hrvatske državljane. Posebno je zahvalio na osobnom doprinosu kanadskog ministra obrane Petera MacKaya u ubrzanju ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u koji je, uz konsenzus svih političkih stranaka, usvojen 3. prosinca 2008. Visoko je ocijenio suradnju hrvatskih i kanadskih vojnika u Afganistanu, te je izrazio nadu da će se suradnja Hrvatske i Kanade nastaviti razvijati i na drugim područjima, prije svega u gospodarstvu i u okviru kontakata na parlamentarnoj razini.

Kanadski je ministar obrane Peter MacKay konstatirao kako, više nego ikada u povijesti dviju država, postoji snažna volja da se intenziviraju kontakti i suradnja Hrvatske i Kanade. Snažno je pozdravio doprinos hrvatskih vojnika zajedničkim naporima u Afganistanu ocijenivši kako je Hrvatska, koja je od zemlje primateljice mirovnih snaga u vrlo kratkom roku postala zemlja koja i sama sudjeluje u mirovnim misijama širom svijeta, i to prije članstva u NATO-u, „sjajan primjer i poticaj“ za druge države. Pohvalio je suradnju, predanost i profesionalizam hrvatskih vojnika u Afganistanu. Kanada se nada još snažnijoj suradnji na vojnom području, rekao je i objasnio kako Kanada nudi školovanje i obuku hrvatskim časnicima. Potvrdio je i da s kanadske strane postoji snažan interes za suradnju ne samo na političkom i vojnom području, nego i u gospodarstvu, znanosti, kulturi, turizmu, pa i sportu. 

Kanadsko je obrambeno izaslanstvo u sklopu posjeta Hrvatskoj posjetilo brodogradilište u Kraljevici, koje je kanadska tvrtka Quebec's Transport Desgagnes odabralo za ugovor vrijedan 40 milijuna eura.

Autor: Ured predsjednika Sabora