Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio veleposlanika Republike Francuske Jeromea Pasquiera

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Francuske  u Republici Hrvatskoj Jeromea Pasquiera. 

Sugovornici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na odnose sa Slovenijom. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je da sporazum Ljubljana-Zagreb predstavlja "povijesni kompromis i pobjedu europske ideje". Deblokadom pregovora Republike Hrvatske otvorit će se niz pregovaračkih poglavlja, a utvrdit će se i modaliteti rješavanja graničnog spora, istaknuo je Vladimir Šeks. 

Veleposlanik Pasquier podsjetio je da se Francuska intenzivno zalaže za što skorije pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te pozdravlja novonastali dogovor sa Slovenijom.

Razgovaralo se i o ulozi Hrvatskoga sabora u pregovaračkom procesu Hrvatske s EU, pri čemu je potpredsjednik Sabora Šeks istaknuo Nacionalni odbor kao važno tijelo parlamentarne kontrole pregovora s EU. Republika Hrvatska i dalje intenzivno radi na ispunjavanju svih potrebnih reformi, zaoštrava borbu protiv korupcije, učvršćuje pravnu državu i vladavinu prava, naglasio je Šeks. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Šeks informirao je veleposlanika Pasquiera i o proceduri promjene Ustava, istaknuvši da je vladina radna skupina izradila predložak ustavnih promjena te se očekuje da Vlada RH utvrdi prijedlog ustavnih promjena i uputi ga u parlamentarnu proceduru. U završnom dijelu sastanka Vladimir Šeks zahvalio je na cjelokupnom angažmanu i podršci Francuske Hrvatskoj na njezinom putu prema Europskoj uniji.

Autor: Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Francuske  u Republici Hrvatskoj Jeromea Pasquiera.