Potpredsjednik Sabora Friščić primio nizozemsku veleposlanicu Trooster

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u radni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Katharinu Mariu Trooster.

Tema razgovora bila je današnja pozicija hrvatske poljoprivrede u procesu prilagodbe europskim standardima, kao i dosadašnja suradnja Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske u području poljoprivrede. Obostrano je zaključeno kako je ta suradnja odlična, posebice resornih ministarstava zaduženih za poljoprivredni sektor. "To je potvrda konkretne suradnje, i kadrovske i financijske, posebice u području poljoprivrede i proizvodnje hrane i takav primjer suradnje rado ističem", rekao je Friščić. Dodao je da posebno veseli, ali i obvezuje, podrška Nizozemske naporima Hrvatske na putu u Europsku uniju vezanima za reforme i prilagodbe, one normativne prirode, ali i implementacije europskih standarda. Friščić se osvrnuo i na problem stavljanja poljoprivrednih površina u funkciju proizvodnje jer je još uvijek 350 000 hektara pod minama.

Nizozemska veleposlanica govorila je o konkretnim područjima suradnje i bilateralnim projektima, a zanimala se kako hrvatski obrazovni sustav prati područje poljoprivrede. Josip Friščić rekao je da bez usvajanja novih znanja nema konkurentne proizvodnje koja omogućuje opstanak obiteljskog gospodarstva. Istaknuo je da su danas nositelji obiteljskih gospodarstava mladi ljudi koji se obrazuju i upravo njima treba ponuditi prave programe, ali ih i educirati. 

Autor: Služba za odnose s javnošću