Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš sudjelovao na obilježavanju 25. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika

Borovo - Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš nazočio je u ponedjeljak na komemorativnom skupu u Borovu gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava obilježena 25. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi napali iz zasjede i ubili 2. svibnja 1991. godine.

Potpredsjednik Tepeš u svojem je obraćanju rekao kako je od dana pogibije dvanaestorice redarstvenika postalo jasno da se u Hrvatskoj vodi pravi, krvavi rat. - Zastrašujuća je pomisao da se jedan takav zločin mogao dogoditi pred kraj dvadesetoga stoljeća i to u srcu civilizirane Europe. Zato smo se ovdje i ove godine okupili, radi istine i da bismo još jednom zatražili da krivci odgovaraju za smrt naših redarstvenika, poručio je Tepeš.

Izaslanik predsjednice Republike, umirovljeni general Mladen Markač istaknuo je kako temelj toga boljega života hrvatskih građana mora biti Domovinski rat o kojemu se istina ne smije prešućivati, nego o njoj treba neprestano govoriti.

- Pogibija ovih dvanaest redarstvenika svima teško pada, a mi moramo i dalje živjeti. Međusobna netrpeljivost porasla je. Svjetonazorski smo se podijelili. Moramo opet skupiti glave i zajedno ići u pobjedu da bismo stvorili bolji život, poručio je Mladen Markač.

Uime Vlade sudionicima komemorativnoga skupa obratio se ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekavši kako su u Borovu ubijeni oni koji su željeli hrvatsku slobodu. - Velikosrpska politika na ovom je mjestu išla mržnjom protiv slobode i života. To je istina koja se jednostavno treba znati, ne zbog osvete, nego zbog mira i tolerancije i pravde kako bi oni koji su ovaj zločin počinili zbog njega i odgovarali, istaknuo je Orepić pozvavši okupljene da unatoč bolu i tuzi koju osjećaju ne podlegnu osjećaju mržnje.

Govorio je i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskoga rata "Krpelj" Vinkovci, saborski zastupnik Stevo Culej poručivši kako žrtva dvanestorice redarstvenika treba biti zalog bolje budućnosti hrvatskih naraštaja.

Molitvu za ubijene redarstvenike predvodio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, a misa zadušnica služena je u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona. 
 

Autor: Hina/Služba za medije