Potpredsjednik Sabora Josip Friščić primio izaslanstvo bavarskoga parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u radni posjet predsjednicu Odbora za savezne i europske poslove bavarskoga zemaljskog parlamenta i potpredsjednicu Zaklade "Hanns-Seidel" Ursulu Männle koja boravi u Zagrebu na dvodnevnoj hrvatsko-njemačkoj konferenciji "Perspektive Hrvatske kao buduće članice Europske unije". 

Čvrste i prijateljske hrvatsko-njemačke odnose sugovornici su ocijenili kao podlogu za daljnju svekoliku suradnju na svim područjima, osobito u svjetlu budućeg punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, pri čemu je potpredsjednik Friščić iskazao uvjerenje da će se do sredine sljedeće godine stvoriti uvjeti za potpisivanje Sporazuma o pristupanju, istaknuvši da su na pripreme za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji usmjerene temeljne aktivnosti Vlade, Hrvatskoga sabora i svih relevantnih političkih stranaka. Također je najavio saborsku raspravu o davanju suglasnosti Vladi Republike Hrvatske za potpisivanje Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije i Izjave o neprejudiciranju. 

Govoreći o prevladavanju gospodarske krize potpredsjednik Friščić naglasio je rezultate ovogodišnje turističke sezone kroz ostvarenje broja noćenja i volumena iz prošle godine te dva pravca daljnjeg razvitka poljoprivrede – dosezanje tehničkih standarda za već postojeće proizvode i jačanje kvalitete kroz "brendove", na koji se način želi postići konkurentnost i na europskom tržištu.

Sugovornici su se obostrano založili za daljnji nastavak svekolike suradnje. Razgovorima je, među ostalim, prisustvovao i predstavnik Zaklade "Hanns-Seidel" za Mađarsku, Hrvatsku, Češku i Slovačku Hans-Friedrich Freiherr von Solemacher.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora