Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić sudjelovao na konferenciji o transparentnosti parlamenata

Tbilisi - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić sudjelovao je 14. i 15. rujna na konferenciji "Opredijeljeni za otvorenost: parlamentarni planovi djelovanja, standardi i podaci", koja je u organizaciji gruzijskog parlamenta, čileanskog kongresa i američke nevladine organizacije NDI  (National Democratic Institute) održana u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju. 

Na nizu plenarnih sjednica i panel diskusija, parlamentarci iz 32 zemlje te predstavnici brojnih gruzijskih i inozemnih nevladinih organizacija podijelili su svoja iskustva u primjeni elektroničkih alata i postupaka za unaprjeđenje transparentnosti i odgovornosti zakonodavnog procesa te optimalnog angažmana široke javnosti u donošenju zakona i drugih akata. 

Posebno je naglašeno kako parlamenti podatke o svom radu trebaju prezentirati u elektroničkim formatima pogodnima za daljnju obradu, te općenito raditi na olakšavanju praćenja rada parlamenata najširoj javnosti.  

O iskustvima i praksi Hrvatskoga sabora te aktivnostima na unaprjeđenju parlamentarne otvorenosti  govorila je i zastupnica u Hrvatskom saboru Karolina Leaković. Govoreći o provedbi akcijskog plana Partnerstva za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, posebno je istaknula uspješnu elektronsku platformu koja zainteresiranoj javnosti omogućuje sudjelovanje u legislativnom procesu.
 
Sudionici Konferencije usvojili su Deklaraciju o transparentnosti rada parlamenata i parlamentarnih akcijskih planova te poduprli usvajanje zajedničkih etičkih načela i standarda za članove zakonodavnih tijela. 
 

Autor: Ured potpredsjednika Sabora/Služba za medije