Potpredsjednik Sabora Neven Mimica primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet veleposlanika Izraela Yosefa Amranija.

Amrani i Mimica su se složili da su bilateralni odnosi među državama vrlo dobri i u uzlaznoj putanji. Izraelski veleposlanik izvijestio je potpredsjednika Mimicu o odgodi posjeta hrvatske premijerke Jadranke Kosor Izraelu, naglasivši da je riječ o odgodi na kraće vrijeme. Tijekom susreta u Izraelu razgovarat će se prvenstveno o gospodarskoj i vojnoj suradnji između Izraela i Hrvatske. Veleposlanik je rekao da je mnogo izraelskih tvrtki spremno ulagati u Hrvatsku, ovisno o konkretnim projektima koji će biti predstavljeni. Rekao je također da Izrael Hrvatskoj nudi i suradnju na vojnom području.

Amrani se posebno osvrnuo na regionalnu situaciju i izraelsko-palestinski spor te rekao da je u interesu Izraela i Palestinskih Autonomnih Područja da se završe mirovni pregovori. Izrael je spreman pregovarati i želi potaknuti nastavak pregovora. Postojanje dvaju država je neizbježno i u obostranom interesu, međutim podjele među Palestincima, kako geografske, tako i političke sprječavaju završetak pregovora, rekao je Amrani. Posebno je istaknuo da problem palestinskih izbjeglica treba rješavati na palestinskim područjima, ponajviše zbog demografskih razloga, budući da Izrael već sada ima značajnu arapsku manjinu. 

Razgovaralo se i o Uniji za Mediteran gdje su i Izrael i Hrvatska zemlje članice. Amrani je izrazio žaljenje zbog načina na koji Unija funkcionira te naglasio da je potreban drugačiji koncept. 

Neven Mimica se složio da je regionalna suradnja iznimno važna. Izrazio je želju za uspostavom kontakta s članovima izraelskog parlamenta Knesseta upravo iz tog razloga. Veleposlanik je izrazio je želju da Republika Hrvatska, kada postane punopravnom članicom Europske unije, "postane most između Mediterana i Europe", unoseći u EU mediteransku "notu". Mimica je na to rekao da Hrvatska želi biti "kreatorom vanjske i sigurnosne politike, a ne samo pratiteljem", ali i da smo svjesni da kao "mala zemlja ne možemo glumiti velikog igrača." 

Veleposlanika je zanimalo kako napreduju pretpristupni pregovori i kada očekujemo potpisivanje pristupnog ugovora. Mimica je odgovorio da smo zatvorili 25 poglavlja, ali da najznačajnija, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje, još nismo zatvorili. Naglasio je da je "sljedeća godina ključna", da "namjeravamo zatvoriti sva pregovaračka poglavlja do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom i do kraja ljeta potpisati pristupni sporazum."

Veleposlanika je zanimalo i što potpredsjednik Mimica misli o nedavnom posjetu srbijanskog predsjednika Tadića Vukovaru. Mimica je na to rekao da se radi o "povijesnom procesu", bitnom za cijelu regiju te da će skoro doći do novog susreta obaju predsjednika. Amarani je izjavio da je "impresioniran predsjednikom Josipovićem" i njegovim doprinosom pomirbi u cijeloj regiji, izrazivši nadu "da će se slično dogoditi i među Palestincima i Izraelcima."

Autor: Služba za odnose s javnošću