Potpredsjednik Sabora Neven Mimica primio veleposlanika Italije Morano di Custozu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Italije Alessandra Pignatti Morano di Custozu.

Neven Mimica upoznao je veleposlanika s ulogom Sabora u procesu pristupanja EU, te s ustrojstvom i djelokrugom rada Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora, posebno istaknuvši konsenzus svih parlamentarnih stranaka o ovom vanjskopolitičkom pitanju. Kao jednu od važnijih uloga ovih saborskih odbora, Neven Mimica izdvojio je suradnju s parlamentima i srodnim odborima zemalja članica EU i zemalja regije.

Veleposlanik Alessandro Pignatti Morano di Custoza naglasio je kako Italija čvrsto podupire što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Razgovorajući o ZERP-u, sugovornici su se složili da je dijalog nužan za pronalaženje adekvatnog rješenja zaštite Jadranskog mora, pri čemu je Neven Mimica izrazio nadu za što skorijim otvaranjem pregovora o ribarstvu u okviru pregovaračkog procesa. Prva polovica 2009. godine istaknuta je kao mogući rok dovršetka pregovora i usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Dogovoreno je daljnje intenziviranje bilateralnih odnosa dvaju parlamenata nakon predstojećih izbora u Italiji.

Autor: Služba za odnose s javnošću