Potpredsjednik Sabora Reiner primio dužnosnika britanskoga Ministarstva vanjskih poslova Vijaya Rangarajana

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner održao je sastanak s direktorom za Europu britanskoga Ministarstva vanjskih poslova Vijayom Rangarajanom. Na sastanku su sudjelovali i privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Ian Cliff te prva tajnica u veleposlanstvu Nicole Davison. 

Vijay Rangarajan informirao je potpredsjednika Reinera o najnovijim aktivnostima britanske vlade vezanima uz pregovore s Europskom komisijom o uvjetima ostanka Velike Britanije u EU-u. – Već se dulje vrijeme vode rasprave o položaju Velike Britanije u Europskoj uniji, a uskoro će biti ispunjeni i svi institucionalni preduvjeti za raspisivanje referenduma o ostanku Velike Britanije u EU-u ili izlasku iz članstva, rekao je Rangarajan. Dodao je kako će sljedeći tjedan predsjednik Vlade David Cameron uputiti predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku pismo s prijedlozima reformi koje bi bile ključne za ostanak Velike Britanije u EU-u. 

Kazao je kako je u Velikoj Britaniji pokret protiv EU-a vrlo jak, a reforme koje će vlada predložiti uključuju stavljanje većega naglaska na rast gospodarstva i zapošljavanje, preciznije definiranje odnosa zemalja članica koje su u eurozoni i onih izvan nje u funkcioniranju jedinstvenoga tržišta, jačanje uloge nacionalnih parlamenata i pitanje promjena u sustavu socijalne skrbi s ciljem ograničavanja migracija unutar EU-a.

Govorilo se i o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te hrvatskom izbornom sustavu, o kojima je potpredsjednik Reiner vrlo detaljno upoznao sugovornike.
  
 
 

Autor: Služba za medije