Potpredsjednik Sabora Šeks primio glavnog tajnika NATO-a Scheffera

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora glavnom je tajniku NATO-a čestitao na visokom hrvatskom odličju koje mu je uručeno "za predani rad i zasluge za Hrvatsku". Istaknuo je kako je Hrvatska ulaskom u NATO ostvarila jedan od svoja dva najvažnija vanjskopolitička cilja te je glavnom tajniku NATO-a zahvalio na podršci koju je pružao Hrvatskoj na tom putu, prije svega u procesu ratifikacije Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku u nacionalnim parlamentima država članica NATO-a. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks potvrdio je da je Hrvatska predana načelu kolektivne obrane, što je osnovna svrha i najvažnija zadaća Saveza, kao i da ostaje odlučna u namjeri da svojim angažmanom pridonese stabilnosti jugoistočne Europe.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je kako je članstvo u NATO-u "bitan element za sigurnost i stabilnost u ovom dijelu regije", iznijevši mišljenje kako članstvo u NATO-u i Europskoj uniji u tom pogledu idu zajedno i trebaju biti blisko povezani. Istaknuo je kako su "euroatlantske integracije relevantne za cijelu regiju, bez iznimki" te izrazio nadu da će se spor između Makedonije i Grčke oko imena države riješiti u dobrosusjedskom duhu. Pohvalio je Hrvatsku jer je u nekoliko zadnjih godina obavila veliki posao, posebice što se tiče prevladavajućeg javnog mišljenja u Hrvatskoj prema članstvu u NATO-u. Rekao je kako su hrvatski vojnici u Afganistanu, na Kosovu i drugim misijama u cijelosti integrirani u NATO-ove strukture i pridonose širenju sigurnosti u svijetu.

Potpredsjednika Hrvatskog sabora izvijestio je kako NATO ulazi u važnu fazu utvrđivanja novog strateškog koncepta, o kojemu bi 28 veleposlanika Sjevernoatlantskog vijeća trebalo raspravljati s članovima Parlamentarne skupštine NATO-a na proljetnom zasjedanju PS NATO u Oslu od 22. do 26. svibnja ove godine.

Autor: Ured predsjednika Sabora