Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio dužnosnika u Europskom parlamentu Josepha Daula

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjedajućeg grupacije Europska pučka stranka - Europski demokrati u Europskom parlamentu Josepha Daula. Sastanku su nazočili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić te predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.

Potpredsjednik Šeks ukratko je gostima predstavio aktualnosti vezane uz pristupne pregovore Republike Hrvatske s Europskom unijom. Zaključenje pregovora RH s EU do kraja 2009. godine ostaje cilj Republike Hrvatske, naglasio je Šeks.

Od 35 pregovaračkih poglavlja, ukupno su otvorena 22. Sedam od njih privremeno je zatvoreno, dok su predana pregovaračka stajališta RH za devet poglavlja kao i dokumenti koje su zahtijevala mjerila za zatvaranje u tri poglavlja, istaknuo je Vladimir Šeks. Sugovornici su se osvrnuli i na odluku slovenske vlade o blokadi otvaranja devet i privremenog zatvaranja dva pregovaračka poglavlja. Potpredsjednik Sabora Šeks ponovio je da RH ostaje pri svome stajalištu da ni jednim dokumentom u procesu pregovora ne prejudicira konačno rješenje graničnog pitanja sa Slovenijom. Bilateralna se pitanja moraju rješavati na bilateralnoj osnovi i ne smiju se unositi u pregovarački proces, istaknuo je.

Predsjedajući grupacije Europska pučka stranka - Europski demokrati u Europskom Parlamentu Joseph Daul naglasio je da političke grupacije desnog centra u Europskom parlamentu podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju kao i 26 država članica EU. Dual se slaže da je spor sa Slovenijom bilateralno pitanje te se kao takvo treba i riješiti.

Razgovaralo se i o procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te važnosti implementacije donesenih zakona. Republika Hrvatska posebno je usredotočena na nastavak provedbe reforme pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te restrukturiranje sektora brodogradnje, zaključio je Vladimir Šeks.

Autor: Služba za odnose s javnošću