Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio ministra vanjskih poslova Talijanske Republike Franca Frattinija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je ministra vanjskih poslova Talijanske Republike Franca Frattinija u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izrazio je zadovoljstvo dobrim odnosima s Italijom koji se u zadnje vrijeme intenziviraju na svim područjima, te zahvalio na nedavnoj ratifikaciji Protokola za pristupanje Hrvatske NATO-u od strane oba doma talijanskog parlamenta. Podržao je intenzivniju parlamentarnu suradnju, te pozdravio već pokrenutu inicijativu za osnivanje parlamentarne skupine za suradnju s Hrvatskom u Zastupničkom domu i Senatu talijanskog parlamenta. Talijanskom je ministru vanjskih poslova Frattiniju prenio želju predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića da se u što skorije vrijeme susretne s predsjednikom Zastupničkog doma Talijanske Republike Gianfrancom Finijem. Talijanskog je ministra potpredsjednik Sabora Šeks izvijestio i o stupnju prava koje u Hrvatskoj uživa talijanska manjina. Izrazio je očekivanje da će i talijanska vlada odobriti sredstva u proračunu za zaštitu hrvatske manjine, prije svega u pokrajini Molise.

U vezi s pregovorima Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je rekao kako bi Hrvatski sabor ove godine trebao završiti proces prilagodbe zakonodavstva kao i to da Hrvatska očekuje uklanjanje slovenske blokade pristupnih pregovora. U tom je kontekstu pozdravio pomoć Italije u rješavanju spomenutog spora ocijenivši ju „konstruktivnom i dragocjenom“. Podvukao je čvrsti stav Hrvatske da se bilateralna pitanja ne smiju unositi u pregovore s EU-om i naglasio odlučnost Hrvatske da nastavi s provedbom potrebnim reformi i ispunjavanjem kriterija za članstvo, prije svega na području pravosuđa i u suzbijanju korupcije te organiziranog kriminala, gdje je Hrvatska u svoje zakonodavstvo unijela neka rješenja o oduzimanju imovinske koristi pripadnicima kriminalnih organizacija po uzoru na talijanske antimafijaške zakone.

Talijanski je ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao kako Italija podržava proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji izrazivši uvjerenje da će pregovori biti gotovi 2009. godine kako bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom Unije 2010. godine. Također je naglasio želju Italije da Hrvatska postane punopravnom članicom NATO-a već u travnju ove godine. Izrazivši snažnu podršku suradnji, posebice na razini parlamentarnih skupina prijateljstava, kazao je kako dobre odnose smatra „jako korisnima za jačanje solidarnosti unutar EU“, što je važno za rješavanje eventualnih bilateralnih sporova kakvi sada postoje između Hrvatske i Slovenije. Izrazio je uvjerenje da se deblokada pregovora može riješiti uz pomoć Europske unije pod češkim predsjedanjem, te je najavio da će to predložiti na sljedećem sastanku Vijeća ministara. Podržao je i ideju da se spor riješi pred međunarodnim pravosudnim tijelima, s time da zbog rješavanja spora ne smije doći do zastoja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Italija će i dalje doprinositi dobrim odnosima i razvijanju suradnje, rekao je ministar Frattini zahvalivši na pomoći koju hrvatska vlada pruža talijanskoj manjini u Hrvatskoj, kao i na aktivnostima zastupnika talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furija Radina koji je na sastanku, u ime talijanske zajednice, podržao što skoriji nastavak pregovora Hrvatske s Europskom unijom i izrazio nadu da će u dogledno vrijeme doći do susreta talijanskog predsjednika Napolitana i hrvatskog predsjednika Mesića.

Autor: Ured predsjednika Sabora