Pravobraniteljica Slonjšak: Tražimo konkretne mjere za cjelovitu brigu o osobama s autizmom

Zagreb - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je u petak Hrvatski sabor da, sukladno sa svojim ovlastima, poduzme konkretne aktivnosti kojima će se osigurati cjelovit sustav skrbi za osobe s autizmom. 

- Predlažemo donošenje konkretnih odluka i mjera kojima će se osigurati jedinstvena metodologija dijagnostike dostupna u cijeloj Hrvatskoj, rana intervencija dostupna svakom djetetu i njegovoj obitelji, prilagodba sustava redovnoga obrazovanja potrebama djece s autizmom, rekla je Slonjšak, podnoseći posebno izvješće vezano za zaštitu prava osoba s autizmom.

Pravobraniteljica nužnim smatra i reorganizaciju postojećeg Centra za autizam kao specijaliziranoga metodičkog centra, traži različite oblike podrške osobama u odrasloj dobi prilagođene njihovim potrebama. Traži i da se ubrzaju sve započete aktivnosti kako bi se u najkraćem roku uspostavio cjelovit sustav skrbi o osobama s autizmom od najranije do odrasle dobi. 

- Danas je Međunarodni dan obitelji. Obitelji osoba s autizmom su iscrpljene, umorne i ne mogu više čekati, kao ni njihova djeca, poručila je pravobraniteljica.

Zastupnici su u raspravi podržali zaključke pravobraniteljice, te zatražili akciju izvršne vlasti.

Autizam je specifična neurološko-biološka razvojna smetnja, koja obuhvaća širok spektar poremećaja. Može se očitovati u različito teškim oblicima smetnji u socijalnoj komunikaciji i interakciji, govoru. Osobe s autizmom opisuje se kao osobe koje žive u "u svom svijetu". Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi između 8000 i 12000 osoba s autizmom.
  
 
 

Autor: Hina/Služba za medije