Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastala se s veleposlanikom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Jérômeom Pasquierom. 

Središnja tema razgovora bila je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Veleposlanik Pasquier istaknuo je da Hrvatska može i dalje računati na potporu Francuske na tom putu. Sugovornici su se složili da je u ovom trenutku za Hrvatsku iznimno važno nastaviti s provedbom reformi. Vesna Pusić dodala je kako se Hrvatska danas mora koncentrirati na dva najvažnija područja – oporavak gospodarstva i pristupanje Europskoj uniji. U tom kontekstu pozitivno je ocijenjen i prvi govor premijerke Jadranke Kosor u kojem je naglasila da će Hrvatska ostati na europskom putu.

Upoznavši gosta s radom Nacionalnog odbora, Vesna Pusić rekla je da je Hrvatska do danas predala pregovaračka stajališta za 32 poglavlja dok će posljednje pregovaračko stajalište biti gotovo već nakon ljeta.

Razgovarajući o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, istaknuta je potreba intenzivnijeg angažmana dviju uključenih strana u pronalazak strategije rješavanja spora. Veleposlanik Jérôme Pasquier dodao je kako su europski partneri spremni pomoći u tome, no da su potrebni i veći bilateralni napori. Sugovornici su zaključili kako je nužno da Hrvatska ima otvorenu jasnu perspektivu članstva u EU i zbog ostalih zemalja u regiji.

Autor: Služba za odnose s javnošću