Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila turskog veleposlanika Buraka Özügergina

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet veleposlanika Republike Turske u RH Buraka Özügergina. 

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su vrlo dobrima i s velikim potencijalom razvoja. Sugovornici su se posebno osvrnuli na suradnju na području transporta. Hrvatska je, zbog svog geografskog položaja i razvijene infrastrukture iznimno zanimljiva turskim gospodarstvenicima, istaknuo je veleposlanik Özügergin. Vesna Pusić odgovorila je da je Hrvatska otvorena za povećavanje suradnje u tom području. Dodala je da su za modernizaciju željezničke infrastrukture Hrvatskoj sada otvoreni i fondovi Europske unije.

Govoreći o stanju u regiji, sugovornici su se složili da je Hrvatska važan čimbenik stabilnosti. Turska i Hrvatska ostvaruju blisku suradnju i na tom planu, rekao je veleposlanik Burak Özügergin, posebno u slučaju Bosne i Hercegovine. Sva tri konstitutivna naroda moraju biti uključena u kreiranje budućeg ustrojstva BIH, obostrano je naglašeno. Ulaskom u EU, rekla je Vesna Pusić, Hrvatska će se snažnije okrenuti razmjeni iskustava o pristupnom procesu EU sa susjednim zemljama. To je naša komparativna prednost, zaključila je, jer je naše iskustvo lako prenosivo zemljama koje imaju slične probleme s kojima se i Hrvatska susretala na svom putu prema euroatlantskim organizacijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću