Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić susrela se s ministricom vanjskih poslova Andore Meritxell Mateom Pi

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je ministricu vanjskih poslova Kneževine Andore Meritxell Mateu Pi. Razgovoru je nazočila i zastupnica Marija Pejčinović Burić.

Središnja tema razgovora bila je uloga parlamenta u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Vesna Pusić predstavila je djelokrug i način rada Nacionalnog odbora, posebno istaknuvši konsenzus svih parlamentarnih stranaka o vanjsko-političkom prioritetu RH. Istaknuvši kraj 2009. godine kao planirani rok za završetak pregovora, Vesna Pusić je ukazala na nužnost otvaranja preostalih poglavlja u pregovorima do kraja ove godine.

Ministrica vanjskih poslova Kneževine Andore Meritxell Mateu Pi naglasila je da, iako Andora za sada nema aspiracija pristupiti Europskoj uniji, ona intenzivno surađuje sa njezinim zemljama članicama te čvrsto podupire Hrvatsku na njenom putu. Sugovornice su se složile da je europska perspektiva važan čimbenik stabilnosti i dobra strategija razvoja, kako Hrvatske tako i ostalih zemalja regije.

Susret je zaključen željom za intenziviranjem parlamentarne i gospodarske suradnje Republike Hrvatske i Kneževine Andore.

Autor: Služba za odnose s javnošću