Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Jadranka Kosor sastala se s Janom Ertsbornom, trećim potpredsjednikom Riksdaga

Zagreb – Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Jadranka Kosor te potpredsjednica Odbora Tatjana Šimac Bonačić održale su sastanak s Janom Ertsbornom, trećim potpredsjednikom švedskog parlamenta koji s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskome saboru.

Jadranka Kosor zahvalila je Kraljevini Švedskoj na svesrdnoj potpori koju je pružala Hrvatskoj tijekom puta prema Europskoj uniji. Prisjetila se i potpisivanja arbitražnog ugovora sa Slovenijom u Stockholmu te je zahvalila švedskom parlamentu na uspješno ratificiranom ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Upoznavši švedsko izaslanstvo s radom Odbora za obitelj, mlade i sport, naglasila je kako je to Odbor koji se može istaknuti kao primjer dobroga parlamentarnog rada, što je zastupnica Bonačić potvrdila pohvaljujući Odbor u čijem radu se ne ističe stranačka pripadnost, već dobrobit onih kojima je namijenjen. Jadranka Kosor smatra kako Odbor ima vrlo specifičnu ulogu u društvu jer se bavi brigom o obitelji i mladima, što je izuzetno važno jer "tu sve počinje i završava. Obitelj je mjesto gdje mladi stječu temeljne vrijednosti."

Upoznavši izaslanstvo sa zakonima koji se tiču obitelji i suzbijanja diskriminacije, Kosor je istaknula kako brojni zakoni iz tog područja koji su na snazi u Republici Hrvatskoj mogu poslužiti kao primjer i drugim zemljama. Posebno je ukazala na sve što je Hrvatska napravila na polju zaštite od nasilja u obitelji. Smatra da su tu postignuti vrlo visoki standardi, a s ponosom je naglasila da je Hrvatska 22. rujna proglasila Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Tema razgovora bila je i prisutnost žena u politici i poduzetništvu, sa zaključkom da se, posebice na lokalnoj razini u Hrvatskoj, broj žena u politici sporo povećava, dok je u Švedskoj taj broj 47 posto. Međutim, obje zemlje bilježe slabu prisutnost žena među poduzetnicima te je stoga u Švedskoj u tijeku rasprava kojom bi se to reguliralo na 40 posto, kao na primjer u Norveškoj. Bonačić je upoznala švedsko izaslanstvo s uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole, koji je prilagođen dobi djece radi uvođenja zdravih stilova života. Budući da je Hrvatska zemlja poznatih sportaša, Kosor je naglasila kako se velika pažnja pridaje i paraolimpijskom sportu, koji pruža jednake mogućnosti svima te postaje sve važniji u svijetu.

Jan Ertsborn iskreno je priznao kako je fasciniran svime što je doznao te je rekao kako su neki hrvatski zakoni na mnogo višoj razini i od određenih europskih zemalja.
 

Autor: Služba za medije