
Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u petak u Hrvatskome saboru radni sastanak s veleposlanikom Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Paolom Trichilom.
Petir i Trichilo ocijenili su da je suradnja između dviju država dobra te su razgovarali o mogućnostima njenog unapređenja u području poljoprivrede, posebice u kontekstu zastupanja stavova kojima će se ostvariti zajednički ciljevi na razini Europske unije, ali i kroz razmjenu dobrih praksi i znanja koji se primjenjuju na nacionalnom nivou. Glavne teme razgovora odnosile su se na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i Višegodišnji financijski okvir nakon 2027. godine te na najavu Europske komisije o smanjenju proračuna za ZPP i ukidanju drugog stupa ZPP-a, a razgovaralo se i o razvoju shema kvalitete i njihovom utjecaju na konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, vrednovanju oprašivačke uloge pčela, generacijskoj obnovi ruralnih područja i poljoprivrede te prodaji poljoprivrednih proizvoda u ruralnom turizmu.
- Jačanje obrambene sigurnosti je važno u kontekstu najnovijih geopolitičkih zbivanja, no jednako važna nam je i prehrambena sigurnost jer Europa ne smije ovisiti o uvozu hrane. Bez poljoprivrednika nema proizvodnje hrane, stoga ih moramo podržati u tom važnom poslu koji obavljaju za nas i očuvati Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) temeljenu na dva stupa i s punim iznosom proračuna planiranim u okviru zasebne omotnice, rekla je Marijana Petir. Veleposlanik Trichilo je podržao takav stav i dodao kako Italija i Hrvatska dijele zajednički pristup prema budućem zakonodavnom i financijskom okviru ZPP-a.
Petir je izvijestila kako je Odbor za poljoprivredu pokrenuo više političkih dijaloga s Europskom komisijom te je posebno istaknula prijedlog Odbora da se na EU razini regulira rok trajanja zamrznutog mesa i da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici kako bi se vrednovala oprašivačka uloga pčela. U tom smislu je dodala kako vidi prostor za snažniju suradnju i na parlamentarnoj razini što je veleposlanik Trichilo podržao. Petir je dodala da je Hrvatska zemlja slobodna od GMO-a te da je na inicijativu Odbora Hrvatski sabor pozvao države u okruženju na uspostavu Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a, stoga je za Hrvatsku neprihvatljiv prijedlog Uredbe Europske komisije o novim genomskim tehnikama.
U nastavku sastanka razgovaralo se o mjerama koje se u Italiji koriste kako bi se osnažio položaj poljoprivrednika, o prodaji i distribuciji lokalnih proizvoda kroz ruralni turizam kao i generacijskoj obnovi sela. - Kvaliteta talijanskih prehrambenih proizvoda usko je povezana s tradicijom i kulturom, na nacionalnom nivou daje se podrška lokalnim proizvodima koji su označeni oznakama kvalitete, rekao je Trichilo, ukazavši na važnost ispravnog deklariranja proizvoda i informiranja potrošača o svim karakteristikama proizvoda te njihovog korištenja. Sudionici sastanka su se usuglasili kako je s ciljem razmjene dobrih praksi i iskustava potrebno osnažiti suradnju između dviju država i uz predstavnike nadležnih ministarstava i parlamentarnih odbora, uključiti zainteresirane proizvođačke sektore, udruge, komore, nevladine organizacije i znanstvenu zajednicu.
Italija je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača hrane u EU, ima najveći broj poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla koje je priznala EU i trenutno je glavni proizvođač vina po količini u svijetu. Većina talijanskih farmi je mala i u obiteljskom vlasništvu, s prosječnom veličinom od 11 ha. U Italiji poljoprivredni sektor doživljava duboki oporavak, potaknut dolaskom mladih poljoprivrednika koji revitaliziraju nacionalnu poljoprivredu.