Predsjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina-Đurić sastala se s predstavnicima Norveške cestovne federacije

Zagreb - Predsjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina-Đurić sa članovima Odbora primila je u radni posjet Norvešku cestovnu federaciju. Na sastanku je sudjelovao i Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Predstavnici Norveške cestovne federacije uvodno su predstavili aktivnosti i ciljeve organizacije. Norveška cestovna federacija nevladina je organizacija koja radi na razvijanju učinkovita cestovnog prometa bez negativnih posljedica za ljude i okoliš, istaknula je Vilrid Femoen. Gosti iz Norveške pokazali su interes za model izgradnje cestovne infrastrukture u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na autoceste. 

Predsjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina-Đurić izložila je hrvatsku Strategiju razvoja cestovnog prometa. Istaknula je da je Hrvatska u posljednjih desetak godina, vođena interesom povezivanja kontinentalne Hrvatske s obalom, izgradila mrežu autocesta povezanih s ključnim europskim koridorima. Tako je u jednom desetljeću zaokružena osnovna cestovna infrastruktura, dodala je predsjednica Odbora. Turina-Đurić posebno je istaknula hrvatsku građevinsku industriju kao važan ključ uspješne izgradnje cesta i autocesta. „Naše građevinske tvrtke radile su velike infrastrukturne projekte i izvan Hrvatske, posebice na Bliskom istoku, te posjeduju velika iskustva u građevinskoj industriji“, dodala je. U nastavku se razgovaralo o modelima financiranja i načinima upravljanja hrvatskim cestama i autocestama. Hrvatska i Norveška dijele sličnosti, poput broja stanovnika i razvijenosti obale, te u tom kontekstu mogu razvijati i različite modele gospodarske suradnje, zaključili su sugovornici. 
 

Autor: Služba za medije