Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić se u Vatikanu susreo s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom Dominiqueom Mambertijem

Vatikan - Papa Benedikt XVI. raduje se skorom posjetu Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon susreta sa Svetim Ocem na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

"Papa je rekao da voli Hrvatsku i da je još ranije dva puta bio u Hrvatskoj te da se raduje skorom posjetu. Ja sam mu kazao da ćemo ga s radošću i zadovoljstvom pozdraviti u Hrvatskoj, a on je odgovorio da će sve učiniti da to bude što je prije moguće", izjavio je Bebić novinarima. 

Bebić se, u pratnji supruge Gerde, potpredsjednice Sabora Željke Antunović i hrvatskog veleposlanika u Vatikanu Emilija Marina, s Papom susreo tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra i tom mu je prigodom uručio poklon, sliku Posljednja večera, rad slikara Vladimira Blažanovića. "Susret je bio kratak, ali vrlo sadržajan. Ja sam zahvalio Svetom Ocu na svemu što je Sveta Stolica učinila za potporu Hrvatskoj u euroatlantskim integracijama i na potpori koju nam općenito daje od samoga priznanja do danas", rekao je. 

Predsjednik Sabora također se sastao u Vatikanu s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Dominiqueom Mambertijem s kojim je razgovarao o pridruživanju RH EU-u. Bebić je svog sugovornika izvijestio da Hrvatska očekuje završetak tehničkog dijela pregovora za sedam do osam mjeseci. "U međuvremenu ćemo donijeti promjene Ustava tako da ćemo moći taj naš put uspješno završiti", dodao je. 

Razgovaralo se i o stanju u BiH gdje se vode pregovori o promjeni Ustava, a Bebić je Mambertiju iznio stav Hrvatske koja je supotpisnica Daytonskog sporazuma i koja je po članku 10. svog Ustava dužna skrbiti o Hrvatima u BiH. Podsjetio je na donacije koje Hrvatska daje za izgradnju visokoškolskog sustava i zdravstvenih ustanova u BiH. "Međutim, isto tako se zalažemo za suveren i punopravan status Hrvata u BiH i molimo sve naše prijatelje da podupru takvo ustavno rješenje koje neće ići na štetu nikoga, već će značiti suverenost i ravnopravnost svih triju naroda. Nadam se da će diplomacija Svete Stolice pritom odigrati stanovitu ulogu", kazao je Bebić. 

Predsjednik Hrvatskog sabora susretom s Mambertijem završio je svoj posjet i vraća se u Zagreb.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora