Predsjednik Hrvatskog sabora primio veleposlanika Republike Indije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Indije u Republici Hrvatskoj Kailasha Lala Agrawala.

Izraženo je zadovoljstvo što su odnosi dviju zemalja stabilni i tradicionalno dobri, te da pokazuju tendenciju daljnjeg razvoja. O uspostavljenoj suradnji svjedoči i veliki broj posjeta na svim razinama vlasti, a očekuje se da će dodatni poticaj intenziviranju međusobnih odnosa dati posjet potpredsjednika Indije RH, koji se očekuje u lipnju ove godine, te nekoliko predviđenih posjeta na ministarskoj razini. 

Ocijenjeno je da postojeća razina gospodarske suradnje nije zadovoljavajuća, posebno s obzirom na činjenicu da je Indija druga zemlja u svijetu po stopi gospodarskog rasta (8%). Sugovornici su suglasni da postoje brojne mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja, posebno u farmaceutskoj, kemijskoj i prehrambenoj industriji, te smatraju da će boljem gospodarskom povezivanju pridonijeti i nedavno održana 7. sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju.

Obje su strane izrazile zadovoljstvo kontinuitetom parlamentarne suradnje. Ponovljen je poziv predsjedniku Sabora da na čelu parlamentarnog izaslanstva dođe u uzvratni posjet Indiji, te je načelno dogovoreno da bi se taj posjet mogao realizirati krajem ove godine. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora